Πυρά εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξέφρασε με έντονο τρόπο την ενόχλησή της για το αίτημα να εξαιρεθεί από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και για την ελλιπή προστασία των πολιτών, ενώ αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε πως «οι δικηγόροι είναι εκείνοι που θα ρίξουν και αυτό το νομοσχέδιο δικαστικά και κοινωνικά».
Αρχικά, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε: «Πολιτική ευθύνη σημαίνει πολιτικό θάρρος, είπε ο πρωθυπουργός και απήλθε. Εμείς λέμε πως πολιτική ευθύνη σημαίνει ήθος, συνέπεια, ευθύτητα, δράση στο φως και όχι στο σκοτάδι.
Σημαίνει πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι παρακολουθήσεις και υποκλοπές, λογοδοσία και ανάληψη ευθύνης, αυτοκριτική και αυτοπεριορισμός.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως πρέπει να σεβόμαστε το χρόνο και μίλησε 36 λεπτά αντί των 20 που είχε στη διάθεση του.
Έτσι είναι όμως, ο χρόνος είναι κάτι σχετικό, όπως η συνέπεια και οι κανόνες. Για την κυβέρνηση, όλα είναι σχετικά και επικοινωνιακά.
Μπορεί να λέτε κ. Μητσοτάκη ότι σας ενδιαφέρει η ασφάλεια των πολιτών, αλλά τους έχετε εγκαταλείψει στην απόλυτη ανασφάλεια.
Να μην ξέρουν αν θα συγκρουστούν δυο τρένα, αν θα καταρρεύσει μια γέφυρα εν ώρα εργασιών ή ένα στάδιο σε μια συναυλία, αν θα είναι θύματα αστυνομικής δολοφονίας.
Τρίτο θύμα νεαρός Ρομά 17 ετών μέσα σε δύο χρόνια, πυροβολημένος από σφαίρα αστυνομικού.
Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα, ο υπουργός σας μου απάντησε πως δε είναι αστυνομικό έγκλημα, αλλά μεμονωμένο περιστατικό για το οποίο ευθύνονται οι εκάστοτε επίορκοι αστυνομικοί.
Έτσι αναλαμβάνετε πολιτική ευθύνη για το γεγονός πως 15 χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, δεν είναι ακόμα αυτονόητο πως ένας αστυνομικός δεν θα πυροβολήσει ένα αθώο πολίτη, έναν έφηβο, έναν ευάλωτο πολίτη;».
Και συνέχισε, με αιχμή και για τις αντιδράσεις όταν κρατήθηκε ενός, λεπτού σιγή στη Βουλή για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου: «Το μήνυμα δεν τον δίνετε έτσι, ούτε αυτό είναι πολιτική ευθύνη.
Η εικόνα κα οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ όταν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλέξη Γρηγρορόπουλου, είναι αποκαλυπτική και απολύτως αποκαρδιωτική. Μπορεί να λέει ότι θέλει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά σημασία έχει τι κάνει.
Μπορεί να λέτε πως ενδιαφέρεστε για άτομα με αναπηρία και φέρνετε ευεργετικές διατάξεις, όμως η πικρή αλήθεια είναι πως τα άτομα αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, πασχίζουν για δέουσα φαρμακευτική υποστήριξη πολλές φορές και οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής δεν διερμηνεύονται στη νοηματική γλώσσα για τους κωφούς συμπολίτες μας, αν και σας το έχω ζητήσει από τον Ιούλιο.
Μπορείτε να λέτε πως είστε κατά της έμφυλης βίας και να κάνετε επικοινωνιακά βίντεο, όμως η πικρή αλήθεια είναι πως αρνείστε να ποινικοποιήσετε το έγκλημα της γυναικοκτονίας.
Και χθες είχαμε άλλη μια γυναίκα θύμα για το γεγονός πως είναι γυναίκα, που αποτάθηκε στις αρχές, οι οποίες δεν κατάφεραν να την προστατεύσουν και επιμένετε ακόμα και σήμερα πως δεν χρειάζεται κάτι ποινικά».
Ακολούθως, εξέφρασε την ενόχλησή της για την εξέλιξη με την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, λέγοντας: «Μπορεί να λέτε ότι θα γίνει διερεύνηση για τα Τέμπη και δεν θα υπάρχει συγκάλυψη, όμως χθες αποκαλύφθηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο και σε όλη της την έκταση, η αμετακίνητη στυγνή πρόθεσή σας να κουκουλώσετε το έγκλημα και τις ευθύνες σας, να συγκαλύψετε παραμέτρους που οδηγούν σε εσάς και στους υπουργούς σας, με μισογυνικές αποτρόπαιες συμπεριφορές, εξαπολύοντας σαν ύαινες τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να με βγάλουν πάσει θυσία από την εξεταστική επιτροπή, επειδή υπερασπίζομαι αφιλοκερδώς τις οικογένειες θυμάτων. Αυτό ήταν τόσο ενοχλητικό για εσάς.
Το μπούλινγκ, ο προπηλακισμός, είναι βαρύτατες αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές, αλλά τις επιστρατεύετε κατά προτίμηση εναντίον γυναικών, της μοναδικής γυναίκας πολιτικής αρχηγού, το κάνετε συνειδητά γιατί δε θέλετε να ρισκάρετε την παρουσία μου στην Επιτροπή.
Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς λογοδοσία και για τα Τέμπη δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς τιμωρία».