Η κατανομή των εδρών στη νέα Βουλή θα γίνει σύμφωνα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει έως 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα εάν αυτό περάσει τις 50 έδρες.

Με βάση τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. πιθανότατα θα εκλέξει 162 βουλευτές, αυξάνοντας τη δύναμη κατά 16 σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή η οποία δημιουργήθηκε για μία ημέρα μετά τις εκλογές στις 21 Μαΐου.

">

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει 18 βουλευτές και να πέσει συνολικά στους 53, το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί με 32 βουλευτές, το ΚΚΕ με 20, η Ελληνική Λύση με 11, η Πλεύση Ελευθερίας με 12 και η Νίκη με 10.

Αυτά βέβαια στην περίπτωση που δεν εισέλθει και όγδοο κόμμα στην Βουλή όπως οι «Σπαρτιάτες» οι οποίοι έχουν ανοδική τάση για τους οποίους ήδη βγήκε η πρώτη δημοσκόπηση και συγκεκριμένα της MRB, στην οποία καταγράφεται ότι αποσπούν ποσοστό 3,3% (με αναγωγή επί των εγκύρων) και μπαίνουν στην Bουλή.

Τότε θα αλλάξουν κάπως οι κατανομές των εδρών αλλά και πάλι η Νέα Δημοκρατία θα έχει μία άνετη πλειοψηφία περίπου 158 εδρών.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο κατάλογος των ηχηρών ονομάτων του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν εκτός Βουλής θα διευρυνθεί με την προσθήκη των Γιάννη Δραγασάκη, Παύλου Πολάκη, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Τσίπρα, Γιάννη Αμανατίδη, Δώρας Αυγέρη κ.ά.

Σε οριακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να μείνει έξω ακόμα και η Ρένα Δούρου.

Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μελλοντική του πολιτική πορεία, εν όψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2024, είναι ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς βουλευτή σε 22 από τις συνολικά 59 εκλογικές περιφέρειες.

Αυτός τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να μετρήσει αρκετά. Ειδικότερα αν σκεφτεί κάποιος πως αυτές θα γίνουν πολύ σύντομα μετά από μία διπλή συνεχόμενη εκλογική συντριβή από τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, στη λίστα με τις 9 μονοεδρικές (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Φλώρινα, Σάμος, Γρεβενά, Καστοριά, Θεσπρωτία, Φωκίδα) και τις 4 περιφέρειες (Λακωνία, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος), όπου βγήκε 3ο κόμμα, πιθανότατα θα προστεθούν: Δωδεκάνησα, Εβρος, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κυκλάδες, Πιερία, Χανιά και Δυτική Αττική. Θα είναι η πρώτη φορά που θα απουσιάζει  η αξιωματική αντιπολίτευση από το 1/3 των εκλογικών νομών από τις εκλογές του 1974.

Αυτό που ενδιαφέρει για μετά τις εκλογές είναι τι θα συμβεί με την περιβόητη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η Νέα Δημοκρατία φυσικά δεν θα διαθέτει πλειοψηφία 180 εδρών για να μπορέσει να της κάνει μόνη της αλλά υπάρχουν άλλα κόμματα τα οποία είναι θετικά ως προς κάποια άρθρα του συντάγματος να αλλαχθούν.

Συγκεκριμένα για το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θεωρητικά υπάρχει θετική στάση του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση όμως η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στον ελεγκτικό της ρόλο απέναντι στην νέα κυβέρνηση.

Είναι πιθανό το άθροισμα των βουλευτών που τοποθετούνται αριστερότερα της Ν.Δ., δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας, να μην πιάνει το όριο των 120, που επιτρέπει στην αντιπολίτευση να συγκροτεί έως δύο εξεταστικές επιτροπές ανά περίοδο ή να επιβάλλει την κλήση προσώπων στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Εκτός βεβαίως εάν συμπράττουν και δεξιά κόμματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!