Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Πολ Ευμορφίδη, τον ιδιοκτήτη της Coco Mat, τον άνθρωπο που είχε εμφανιστεί πριν τέσσερις μήνες στο Προεδρικό Μέγαρο με σανδάλια και… πιτζάμες στην δεξίωση προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας.

Υπήρχαν καλεσμένοι που δεν ήταν κομψά ντυμένοι, ίσως γιατί το επίπεδο αισθητικής τους δεν είναι αυτό που πρέπει.

Υπήρχε όμως και μια τρίτη κατηγορία, βασικά ένας τύπος που ήταν μια κατηγορία μόνος του: Ο Πολ Ευμορφίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας στρωμάτων Coco Mat.

Αυτό όμως είναι το ένα σκέλος. Έχει να κάνει με θέματα αισθητικής και αξιοπρέπειας.

">

Τώρα όμως ο Π.Ευμορφίδης έχει προκαλέσει ζήτημα νομιμότητας καθώς εκπνέει στις 14 Φεβρουαρίου η προθεσμία που έχει δώσει το ΣτΕ προς τον Δήμο Αθηναίων για να προχωρήσει στην κατεδάφιση των δυο τελευταίων ορόφων αλλά και του δώματος κτηρίου στην οδό Φαλήρου 5 που ανήκει στον ίδιο.

Πρόκειται για το γνωστό Coco-Mat Athens BC, το ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου, με τη θέα στον Ιερό Βράχο, τον οποίο με το ύψος του κρίθηκε τελεσίδικα ότι παρανόμως αποκρύπτει.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσον οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα εφαρμόσουν την απόφαση για το ύψος των κτιρίων στη σκιά του Ιερού Βράχου με δεδομένο ότι η απόφαση του ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο επεσήμαινε ότι ο Δήμος δεν είχε ανακαλέσει την οικοδομική άδεια του κτιρίου, δεν χαρακτήρισε αυθαίρετους και κατεδαφιστέους τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου, ούτε μερίμνησε για την κατεδάφισή τους.

Τον Νοέμβριο του 2022 εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, η οποία απευθύνεται στον Δήμο Αθηναίων ορίζοντας προθεσμία τριών μηνών για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο Δήμος όφειλε να είχε ήδη συμμορφωθεί στην απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία ακύρωσε την οικοδομική άδεια επειδή δεν είχε προηγηθεί έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολούθησε αυτοψία από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου όπου κρίθηκε πως είναι αυθαίρετα και κατεδαφιστέα το δώμα, ολόκληροι οι όροφοι 8, 9 και 10 και ο μισός 7ος, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης ύψους 4,7 εκατ. ευρώ και διατήρησης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο διατήρησης θα καταλογίζεται κάθε χρόνο εις βάρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας, για όσο διάστημα δεν κατεδαφίζονται οι κατασκευές που κρίθηκαν αυθαίρετες.

Όπως υπενθυμίζει η απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 2022, η οικοδομική άδεια του 2017 και η αναθεώρησή της το 2019 κρίθηκαν παράνομες το 2019 (απόφαση 2102 της Ολομέλειας) επειδή δεν είχε προηγουμένως δοθεί άδεια του υπουργείου Πολιτισμού μετά από εισήγηση του ΚΑΣ.

Στην απόφαση ανταποκρίθηκε το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούλιο του 2020, απορρίπτοντας μετά από εισήγηση του ΚΑΣ τη μελέτη του ξενοδοχείου ως προς το ανώτατο ύψος (33 μέτρα έναντι 24 μέτρα στην περιοχή), αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος που τον Μάρτιο του 2022 θέσπισε νέο προεδρικό διάταγμα για την περιοχή, που επίσης ακολουθούσε το παλαιότερο, ισχύον στην περιοχή ανώτατο ύψος.

Αντίθετα, επισημαίνει το ΣτΕ, ο δήμος Αθηναίων δεν ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του κτιρίου, δεν χαρακτήρισε αυθαίρετους και κατεδαφιστέους τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου, ούτε μερίμνησε για την κατεδάφισή τους.

Αντ’ αυτού προχώρησε μόνο σε ανάκληση της αναθεώρησης του 2019, η οποία για το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «δεν συνιστά συμμόρφωση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Συμβούλιο Συμμόρφωσης έδωσε προθεσμία τριών μηνών στο δήμο Αθηναίων, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ορίζοντας ότι θα επανεξετάσει το θέμα στις 14 Φεβρουαρίου του 2023.