H υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη της ΝΔ, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα Δευτέρα (31/7/2023) αποδεικνύοντας ότι λόγω ελλείψεως ουσιαστικής αντιπολίτευσης μετά τα αποτελέσματα των διπλών εθνικών εκλογών, το ίδιο το κυβερνών κόμμα «αποφάσισε» να αναλάβει και τον ρόλο αυτόν.
Άλλωστε με βάση την εκλογική της παντοδυναμία όπως διαμορφώθηκε μετά τις διπλές εκλογές, είναι κάτι που έχει την δυνατότητα να το κάνει για να προχωρήσει ο Κ.Μητσοτάκης σε πλήρη «ομογενοποίηση» του κόμματος, τελειώνοντας την «μητσοτακοποίησή» του και στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Ο υφυπουργός Άμυνας επέστρεψε από τα στρατόπεδα τα οποία επισκέφθηκε για να επιθεωρήσει τα συστήματα πυρασφάλειας σε μία πρωτοφανή ενέργεια με την οποία «προσπέρασε» ολόκληρη την ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων και είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο.
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για (31/7) επισκέψεις του σε στρατόπεδα σε Πετσάλι Ιωαννίνων, Άραξο και Ανδραβίδα.
Νωρίτερα, ο νυν δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου ο οποίος φερόταν ως υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου στον Δήμο Γλυφάδας, προκειμένου να ανανεώσει τη θητεία του, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πώς στην περιφέρεια Αττικής θα υπάρχουν δύο υποψηφιότητες που θα καλύπτουν τον ίδιο πολιτικό χώρο.
Ο Γιώργος Πατούλης έχει τεράστια εμπειρία στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τον «ξεφορτωθεί» ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Το αν παρήγαγε έργο στην περιφέρεια κατά την προηγούμενη τετραετία αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.
Η μεγάλη νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές οδηγεί την πολιτική της ηγεσία σε μία προσπάθεια οριστικής εκκαθάρισης του κόμματος από στελέχη που δεν είναι του «μητσοτακικού» χώρου.
Με λίγα λόγια αν δεν το κάνει, η ηγεσία της τώρα που είναι πανίσχυρη πότε θα το κάνει;
Είναι ρίσκο όμως, καθώς τα πράγματα στην πολιτική είναι ρευστά και μπορεί να οδηγήσουν σε απροσδόκητα και δυσάρεστα αποτελέσματα.
Η περιφέρεια της Αττικής θεωρείται «μαγαζί γωνία». Όποιος το χάνει, εν συνεχεία χάνει κι αλλού…
Μετά τις διαρροές για αντικατάστασή του Γ.Πατούλη, ο ίδιος έστειλε και το… ανάλογο μήνυμα μέσω κύκλων του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επισημαίνει ότι δεν μπορεί για ένα λάθος το οποίο αναγνώρισε και ζήτησε συγγνώμη να τεθούν σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και η επόμενη μέρα της Περιφέρειας Αττικής.
Είπαμε, το μήνυμα ότι θα τεθούν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της προηγούμενης τετραετίας είναι μεν «συζητήσιμο» αλλά δείνχει πως ο Γ.Πατούλης έχει αποφασίσει να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής και αυτό ακριβώς θα κάνει.
Άλλωστε τι έχει να χάσει; Αν δεν το κάνει η πολιτική του καριέρα θα τελειώσει εδώ, ενώ αν το κάνει μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα του θα κόψει τη ΝΔ στη μέση, θα υπονομεύσει την επικράτησή της στην Περιφέρεια Αττικής ή μπορεί και να αναδείξει εκ νέου περιφερειάρχη τον κ. Πατούλη, το οποίο αν κάποιος το θεωρεί απίθανο μάλλον δεν γνωρίζει καλά τα πολιτικά πράγματα στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Σε μία ενδεχόμενη σύγκρουση με αντίπαλο τον Ν.Χαρδαλιά και με τη μάχη να κρίνεται σίγουρα στον β΄γύρο θεωρείται σίγουρο πώς ο κ. Πατούλης λόγω της ισχυρής επιρροής του στη βάση της Δεξιάς και της υποστήριξης που θα λάμβανε και από ψηφοφόρους του αντιπολιτευτικού χώρου θα υπερίσχυε.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση από τις εθνικές εκλογές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Πατούλης μπαίνει στο «στόχαστρο» του ίδιου του, του κόμματος.
Τον Ιανουάριο 2022, όταν ο χιονιάς είχε παραλύσει βασικές οδικές αρτηρίες της Πρωτεύουσας, η Πειραιώς είχε επιρρίψει ευθύνες -πάλι με διαρροές- στον κ. Πατούλη για την διαχείριση της κακοκαιρίας, υπήρξαν σφοδρές επικρίσεις με διάφορους τρόπους και «διαρροές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΝΔ έχουν τεθεί ζητήματα για τα χρίσματα στους μεγάλους δήμους εκτός Αθήνας με τη δεδομένη στήριξη στον Κώστα Μπακογιάννη (είναι στην οικογένεια άλλωστε).
Στην αυτοδιοίκηση έχει απομείνει οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καραμανλικό», σε ένα ήδη «μητσοτακικό» κόμμα.