Η αμφισβήτηση των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού και ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, απέτυχαν παταγωδώς στις Ευρωεκλογές όπου αντί να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, κατάφεραν να χάσουν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους δύναμης.
Ποιος πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ηγηθεί ενός ενωμένου πολιτικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και να νικήσει τον Κ.Μητσοτάκη και τη ΝΔ σε εθνικές εκλογές;
- Ν.Ανδρουλάκης (2%, 260 Votes)
- Σ.Κασσελάκης (8%, 1.258 Votes)
- Χ.Δούκας (10%, 1.649 Votes)
- Μ.Χριστοδουλάκης (2%, 356 Votes)
- Α.Τσίπρας (22%, 3.620 Votes)
- Άλλος (13%, 2.085 Votes)
- Κανείς (41%, 6.576 Votes)
- Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (2%, 393 Votes)
Σύνολο ψήφων: 16.197
Είναι εφικτή η δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα; Σαφέστατα και είναι καθώς οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων στην ουσία ανήκουν στην ίδια «δεξαμενή».
Αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 10 χρόνια προήλθαν από το ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια από το παλιό κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ (αυτό που κυριαρχούσε στην Ελλάδα για 20 χρόνια).
Είναι λογικό επομένως κάποιοι να θέλουν και να πιστεύουν ότι είναι δυνατή μία ενοποίηση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.
Πρώτα ξεκίνησε η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη και εν συνεχεία συνεχίστηκε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Και για ποιο λόγο να μην αμφισβητηθούν; Και οι δύο κατάφερα να χάσουν πολλές χιλιάδες ψηφοφόρους την στιγμή μάλιστα που υπήρχε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας κατά του κυβερνώντος κόμματος.
Στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο έντονη η αμφισβήτηση αυτή καθώς έχει εκφραστεί από δεκάδες στελέχη πρώτης γραμμής ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά τάχθηκε υπέρ της αλλαγής ηγεσίας ο Γιάννης Ραγκούσης.
Βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μία πρότερη γενική «εκκαθάριση» η οποία άλλωστε οδήγησε και στην δημιουργία του κόμματος της «Νέας Αριστεράς».
Φαίνεται όμως ότι υπάρχει κάποιος «υπόγειος» συντονισμός για τις κινήσεις αυτές καθώς και οι δύο πρόεδροι θεωρούνται εμπόδιο για μεγαλύτερους σχεδιασμούς.
Αυτό που επιδιώκεται είναι να ενωθούν τα δύο κόμματα σε έναν ενιαίο πολιτικό σχηματισμό με σκοπό να κερδίσει τις εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.
Για αυτόν το σκοπό προορίζουν τον νυν δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, για τον οποίο άλλωστε πραγματοποιήθηκε και το σχετικό πείραμα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο Χάρης Δούκας αναδείχτηκε δήμαρχος Αθηναίων με τις ψήφους και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ όπως και εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτός ήταν και ο στόχος άλλωστε και όχι απλώς να ηττηθεί ο Κώστας Μπακογιάννης.
Είναι σαφές πως όσο η Κεντροαριστερά παραμένει διασπασμένοι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει πολιτικό αντίπαλο παρά την συντριπτική εκλογική καθίζηση που υπέστη στις Ευρωεκλογές.
Τώρα όμως είναι σαφές πως παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία για να ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.
Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ισχυρός κεντροαριστερός συνασπισμός, ο οποίος θα μπορεί να παρουσιάσει μία αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση και να πείσει το εκλογικό σώμα να τον ψηφίσει.
Φυσικά, δεν είναι σίγουρο ότι ο Χάρης Δούκας θα είναι επικεφαλής σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Μπορεί να είναι κάποιο άλλο πρόσωπο αλλά σίγουρα θα ανήκει σε νεότερη πολιτική γενιά και θα είναι κοινής αποδοχής.
Το εκλογικό σώμα έχει βαρεθεί τις διάσπαρτες εκλογικές δυνάμεις και την απαίτηση πολλών πολιτικών να έχει ο καθένας το «δικό του μαγαζί».