Κατατέθηκαν στη Βουλή τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Με ένα πρώτο κύμα τροπολογιών, ανάβει το «πράσινο φως» για τα πρώτα τρία μέτρα στήριξης: Την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος.

Η ρύθμιση κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που ψηφίζεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης ορίζεται ότι επιδοτείται από την 15η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή 0,25 ευρώ με το ΦΠΑ στην αντλία, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ, που εκδίδονται από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.

Επιπλέον, με υπουργική απόφαση μπορεί να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής, αλλά και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.

Για την εισφορά αλληλεγγύης ορίζεται ότι καταργείται για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα -πλην μισθωτής εργασίας, όπου ο φόρος παρακρατείται στην πηγή- που θα φορολογηθούν το 2023 δε θα επιβαρυνθούν με εισφορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά στο τέλος επιτηδεύματος, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος το συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών μηνών εντός του έτους, απαλλάσσονται από το «χαράτσι».