Με βάση τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι να δεσμευτούν τα τρία κόμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα σχηματίσουν ή θα συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα, ότι δεν θα δεχτούν ποτέ την αλλαγή του «Status Quo» στο Αιγαίο.
Κάτι που σημαίνει και αποστρατικοποίηση του Αιγαίου και την άφεση στο έλεος της Τουρκίας, χωρίς δυνάμεις αυτοάμυνας, που φυσικά περιλαμβάνουν και τα βαρέα όπλα, των νησιών του Α.Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
Μια αποστρατικοποίηση που έχει ξεκινήσει από τη νυν κυβέρνηση με την πρόφαση της αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία και την απομάκρυνση των ΤΟΜΑ BMP-1 OST και χιλιάδων όπλων και πυρομαχικών (ρουκετών των 122 χλστ., βλημάτων πυροβολικού των 155 χλστ. κλπ).
Με λίγα λόγια δεν θα επιτρέψουν παραχωρήσεις που θα αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, δηλαδή η Ελλάδα να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας με βάση το οποίο τα νησιά του Αιγαίου διαθέτουν δικές τους θαλάσσιες ζώνες.
Γιατί ας μην γελιόμαστε, όταν η Τουρκία αλλά και οι «εταίροι» μας λένε να προσέλθουμε σε διάλογο και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, περί αυτού πρόκειται.
Να «εξαφανιστεί» ή να «μειωθεί» η επήρεια των νησιών του Αιγαίου και μάλιστα στην περίπτωση του Καστελόριζου να ισχύσει το πρώτο, ικανοποιώντας έτσι τις τουρκικές απαιτήσεις που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.
Τα τρία λοιπόν εν δυνάμει κυβερνητικά κόμματα θα πρέπει να δεσμευτούν τώρα πριν την διεξαγωγή των εκλογών ότι δεν θα επιτρέψουν την δημιουργία μιας συμφωνία τύπου «Πρέσπες του Αιγαίου», παρόμοιας με αυτήν με την οποία παραδόθηκαν στους Σκοπιανούς τα κληρονομικά και ιστορικά δικαιώματα της Μακεδονίας.
Όποιο κόμμα αρνηθεί να το κάνει θα είναι υπόλογο έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος οφείλει και πρέπει να γνωρίζει πριν πάει στην κάλπη «που στέκεται το κάθε κόμμα».
Το ζήτημα αυτό έχει ξεκινήσει (δημοσίως) από τη γνωστή συνάντηση της κ. Μπούρα, (διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού) με τον Τούρκο συνάδελφό της κ. Καλίν.
Η Αθήνα δείχνει να ετοιμάζεται να κριθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Χάγη και μάλιστα χωρίς η Τουρκία να χρειάζεται να… θυσιάσει τίποτε.
Με ένα ή περισσότερα κόμματα στην κυβέρνηση το πράγμα δεν αλλάζει. Είναι μοναδική η συμφωνία των κομμάτων επί του θέματος και ακόμα πιο μοναδική η σιωπή τους.
Δεν ενημερώνουν τον λαό για το τι ακριβώς σκοπεύουν να πράξουν.
Το «πακέτο» το οποίο «συζητούν» θα αφορά, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και μία από τις προβλέψεις του σχεδίου θα είναι η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αλλά και της τουρκικής ακτογραμμής σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων.
«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Αθήνα και Άγκυρα, μέσω μυστικών επαφών, έχουν καταλήξει σε κάποια κοινά σημεία επαφής, που θα αποτελέσουν τη βάση για να ξεκινήσει ο… διάλογος.
Αποτέλεσμα των επαφών αυτών, αλλά και της πίεσης που ασκείται από τις ΗΠΑ, είναι οι απροσδόκητα χαμηλοί τόνοι που τηρεί τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική πλευρά, έπειτα από μια μακρά περίοδο προκλήσεων και απειλών κατά της ελληνικής κυριαρχίας.
Στο μεταξύ υπάρχει μία σκόπιμη «ησυχία».
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» δήλωσε ότι «Στο Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία θα πάμε μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»!
Η Ουάσινγκτον επιθυμεί διακαώς να κλείσει οριστικά το μέτωπο Ελλάδας – Τουρκίας, όχι μόνο για να εκλείψει η ένταση στην περιοχή, αλλά κυρίως για ενεργειακούς λόγους, καθώς θέλει τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουν τα έργα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων κυρίως νότια της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Και για να εξελιχθούν ομαλά όλα αυτά, θα πρέπει να έχουν εξομαλυνθεί πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα από μια χωρίς εκκρεμότητες συμφωνία.
Τώρα ποιος θα αδικηθεί ποσώς τις ενδιαφέρει τις ΗΠΑ. Η «δουλειά» να γίνει.