Το εμβληματικό έργο του Κέντρου Robert-Francis Kennedy στον τομέα υπεράσπισης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο την πρόεδρο του Κέντρου Κέρι Κένεντι που συνοδευόταν από τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
«Στον εξαιρετικά ταραγμένο κόσμο που ζούμε, με αποτρόπαια εγκλήματα όπως αυτά στη Νέα Ζηλανδία και στην Ολλανδία, εμείς, οι Έλληνες και εγώ προσωπικώς, ενώνουμε μαζί σας τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας για να υπερασπισθούμε, «urbi et orbi», τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας απέναντι σε ειδεχθείς πράξεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την κ. Κένεντι για τη σταθερή συμπαράστασή της αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. «Να είσθε βέβαιη ότι υπερασπίζεσθε μιαν απολύτως δίκαιη υπόθεση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Και τούτο διότι, ο Παρθενώνας είναι, κατά γενική ομολογία, το λίκνο του κοινού μας δυτικού πολιτισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί μεγάλη λύπη -ακόμη και αγανάκτηση- η εμμονή των υπευθύνων στη Μεγάλη Βρετανία να συγκαλύπτουν το έγκλημα κλοπής που διέπραξε ο Έλγιν και να παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια, δίχως τον απαιτούμενο σεβασμό στον πολιτισμό μας και στα σύμβολά του» τόνισε ο Πρόεδρος.
Η Κέρι Κένεντι ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για το γεγονός ότι τη δέχθηκε για μια ακόμη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο και αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία και τις δράσεις του Κέντρου Robert-Francis Kennedy με το Ίδρυμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η κ. Κένεντι τάχθηκε υπέρ των θέσεων της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Ξέρετε, είναι εύκολο να κατηγορεί κανείς το λόρδο Έλγιν, αλλά ο λόρδος Έλγιν έχει φύγει καιρό τώρα. Τούτο εδώ είναι ένα συνεχές και αέναο έγκλημα, το οποίο διαιωνίζεται από την κυβέρνηση της Βρετανίας. Είναι δύσκολο να συνεχίζει η συγκεκριμένη δημοκρατία να ισχυρίζεται ότι είναι φιλελεύθερη, να συνεχίζει να διαπράττει και να διαιωνίζει ένα τέτοιο έγκλημα εις βάρος της Ελλάδος».
Από την πλευρά της, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εξήρε το έργο και την προσφορά της κ. Κένεντι σημειώνοντας ότι «είναι μια αγωνίστρια, μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πάνω από 40 χώρες».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι τη συγκίνησε το γεγονός ότι η κ. Κένεντι με δική της πρωτοβουλία, όταν έφθασε στην Ελλάδα, πρότεινε να μιλήσει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στα μακρινά της ταξίδια, ανά τον κόσμο, υπερασπιζόμενη τις ελληνικές θέσεις για τον επαναπατρισμό τους.
Ακολούθως η κα Βαρδινογιάννη προσέφερε δυο βιβλία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Δώστε μου την ευκαιρία να σας προσφέρω αυτά τα δύο βιβλία, όπως παρέδωσα τα ίδια βιβλία και στην Κέρι. Είναι η αρχή όταν ξεκινήσαμε με τον Ζιλ Ντασέν και κάναμε το πρώτο βιβλίο, συγκεντρώσαμε τότε όλους τους πρέσβεις στη Γαλλία, των 180 χωρών, να δουν και κάναμε μια έκθεση όπου είχαμε επισημάνει αυτά που λείπουν. Ήταν μια πολύ συγκινητική μέρα και ήταν η αρχή μιας εκστρατείας μας τότε να ξεκινήσουμε την επιστροφή, όπως και εδώ που κάναμε πρόσφατα στην Ελλάδα. Και σας τα έφερα να σας τα αφιερώσω, επειδή είναι υπό την αιγίδα σας αυτό το γεγονός που θα κάνουμε σύντομα, στις 15 Απριλίου, και επειδή πραγματικά πιστεύω ότι μέσα από την καρδιά σας συμβάλλετε για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα».
Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, που τις δέχθηκε για μια ακόμη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς και τη σύζυγό του για την συμμετοχή και στήριξή της στις χθεσινές εκδηλώσεις των δυο ιδρυμάτων, με συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από ολόκληρη την Ελλάδα.