Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι κρίσιμες σε μεγάλο βαθμό για το αν ο Κ.Μητσοτάκης θα αποφασίσει να προσφύγει σε πρόωρη εθνική κάλπη, περίπου στα μέσα της τετραετίας που κέρδισε τον Ιούνιο του 2023, δοθείσης της ευκαιρίας που θα του προσφέρει και η εκλογή ΠτΔ τον Μάρτιο.

Αν κερδίσει την προεδρία η Κ.Χάρις τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα νιώσει πιο σίγουρος και πιο δυνατός έχοντας μία φιλική απέναντί του, αμερικανική κυβέρνηση και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται.

Αν όμως κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να προλάβει τις κινήσεις του, καθώς ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει σε ένα πλέγμα ενεργειών που θα αφορούν την Ρωσία, την Βαλκανική και την Ελλάδα και θα δημιουργήσει ένα μέτωπο κατά της Ευρωπαίας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην περίπτωση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο επίκεντρο πιέσεων καθώς ο ίδιος ανήκει στο στενό «πυρήνα» της προέδρου της Κομισιόν.

Στην περίπτωση αυτή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θεωρείται βέβαιη και θα επιδιωχθεί μία καινούργια τετραετία

Συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τα ακόλουθα σενάρια:

Σε περίπτωση εκλογής του Ν.Τραμπ, με μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εξουδετερώνουν τις πιέσεις που σίγουρα θα ξεκινήσουν από τις ΗΠΑ απέναντι στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη αν και η Ελλάδα δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για την ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ήταν να δώσει στις ΗΠΑ το έχει δώσει, όπως στην περίπτωση των βάσεων που έχουν παραχωρηθεί στους Αμερικανούς επ’ αόριστον.

Ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξε τέτοιου είδους συμφωνία, να παραχωρούνται δηλαδή βάσεις επ’ αόριστον!

Ο Κ.Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ρεαλιστής όπως στην περίπτωση του ρωσικού φυσικού αερίου και του ρωσικού πετρελαίου.

Στα φανερά βρίζει καθημερινά την Ρωσία αλλά από πίσω από τις «κλειστές πόρτες» μεταφέρουν στην Ελλάδα το ρωσικό φυσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο οι επιχειρηματίες και οι εφοπλιστές.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η Ελλάδα προμηθεύεται μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από αυτές που προμηθεύονταν προπολεμικά!

Θα ήθελε όμως να δείξει μία ανανέωση της δυναμικής του στο Ν.Τραμπ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν κερδίσει μία καινούργια «φρέσκια» τετραετία ενώ είναι πιθανό να εκλέξει και κάποιον συντηρητικό για νέο ΠτΔ.

Στην τελευταία όμως περίπτωση το σύστημα που διοικεί την χώρα θα ήθελε ως προεδρική επιλογή ξανά την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Άλλος σημαντικός λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ότι δεν θα προλάβει κανείς από τους πολιτικούς αντιπάλους να οργανωθεί σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η Αριστερά είναι διαλυμένη σε τρία η και τέσσερα κομμάτια.

Ο Σ.Κασσελάκης είναι δεδομένο ότι θα κάνει δικό του κόμμα.

Συνεπώς, από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι και αυτό διχασμένο:

Από τη μία πλευρά υπάρχουν ο Χάρης Δούκας, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου και από την άλλη πλευρά βρίσκονται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Βασικά πρόκειται για μία αναλογία 60%-40% υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε ό,τι αφορά τα δεξιά κόμματα αυτό που φοβούνται είναι η Αφροδίτη Λατινοπούλου και η Φωνή Λογικής, για την οποία ανησυχούν μήπως εκτιναχθούν τα ποσοστά της πάνω από το 7%, ή και ακόμα παραπάνω.

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο δεν ανησυχούν όσο και αν τα ποσοστά του αυξηθούν γιατί τον ελέγχουν με το θέμα του καναλιού Alert και του ραδιοφωνικού σταθμού  Focus.

Η Nίκη όσο και να αυξήσει τα ποσοστά της αυτά δεν πρόκειται ποτέ να πάνε πάνω από το 5% καθώς εκφράζει ένα σκληρό συντηρητικό κομμάτι το οποίο σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι «μασίφ».

Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί άνετα να πάει σε εκλογές με έναν καινούργιο εκλογικό νόμο, «ραμμένο και κομμένο» στα μέτρα του, με βάση τον οποίο να μπορεί να κάνει κυβέρνηση ακόμα και με ποσοστά μεταξύ του 25 έως και 30%.

Ο σκοπός των πρόωρων εκλογών θα είναι και η εξουδετέρωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η οποία «γιγαντώνεται».

Υπάρχουν 15 έως και 20 βουλευτές που δεν θα δεχτούν αυτό που ετοιμάζεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αιγαίο, δηλαδή να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα στην Τουρκία.

Με πρόωρες εκλογές μπορεί να τους «ξεφορτωθεί» και αυτούς και να έχει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία απόλυτα πιστή στον ίδιο και στο πρόγραμμα του.

Να σημειωθεί ότι ο εκλογικός νόμος εάν αλλάξει θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές και όχι τις επόμενες.

Αλλά αυτό ουδόλως ενοχλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί ξέρει πως από τις πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να προκύψει κυβέρνηση και αναγκαστικά θα διεξαχθούν και δεύτερες εκλογές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μόνο σοβαρούς λόγους για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και κανέναν απολύτως λόγο για να μην το κάνει.