Με έμφαση στη νέα γενιά αλλά στα νοικοκυρά και στις επιχειρήσεις, και με το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης στην εποχή μετά την “μελανή” περιπέτεια της πανδημίας αν και πολλοί βλέπουν εκλογές.
Σε μια προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός, μετά και τον δύσκολο Αύγουστο των πυρκαγιών, επιχείρησε να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή, με δυναμική επανεκκίνηση ειδικά για τους νέους και τη μεσαία τάξη.
Το “δύσκολο” κοινό των 18 – 35
Καθόλου τυχαία στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου στο Βελλίδειο καθόταν νέα παιδιά, καθώς ο Πρωθυπουργός, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, είχε σχεδιάσει ένα πλέγμα μέτρων ειδικά για τη νέα γενιά, πολλά από τα οποία θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2022.
Πρόκειται για ηλικιακές ομάδες στις οποίες η Ν.Δ. δεν έχει ικανοποιητική απήχηση, το αντίθετο μάλιστα… Με τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του brain drain με τη στήριξη της απασχόλησης για πρόσληψη νέων παιδιών από επιχειρήσεις, την πιο εύκολη πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο και άλλα μέτρα, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το… “΄άνοιγμα” στις ηλικίες 18 – 35 ετών θα τύχει θερμής ανταπόκρισης.
Μεσαία τάξη και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
Έμφαση όμως δόθηκε και στη στήριξη της λεγόμενης “μεσαίας τάξης”, με μέτρα στήριξης του εισοδήματος, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το πεδίο η Ν.Δ. έχει δημοσκοπική υπεροχή, και μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως η σχέση με τη μεσαία τάξη θα αναπτυχθεί περαιτέρω…
Το «καλάθι» του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση τις ακρίβειας αλλά και την απορρόφηση αυξήσεων, με παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και λογαριασμούς.
Πιο χαρακτηριστικό μέτρο, η εξαγγελία για το νέο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα προβλέπει την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού της χώρας, δηλαδή σε όλο τον πληθυσμό.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βελλίδειο ενώπιον των παραγωγικών φορέων κ.α., όπως και σήμερα στη συνέντευξη τύπου, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, που λόγω και της πανδημίας δεν προχώρησαν. Σύμμαχος και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τι θα γίνει με το ρεύμα
Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. “Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης”. τόνισε. Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.
Επίσης είπε πως ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%. «Σχεδόν 2 δισ. ευρώ διατίθενται ήδη για παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε επιχειρήσεις και κτίρια. Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%. Τον Δεκέμβριο σε όλους του δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πιστώσουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά» ανακοίνωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως το μέλλον της οικονομίας είναι μόνο πράσινο. «Κλιματική κρίση είναι εδώ επιδρώντας σε κάθε όψη της ζωής μας. Από την ασφάλεια στις φυσικές καταστροφές έως την ενέργεια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται πολύ συχνότερα και πολύ εντονότερα. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αποσοβηθεί μόνον εάν έως το 2050 μηδενιστούν οι ρύποι. Πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα. Η Ελλάδα ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική με πολλές εκφάνσεις, όπως οι πράσινες επενδύσεις, ύψους 24 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ» επεξήγησε.
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Και μπορεί το “καλάθι” του Πρωθυπουργού να ήταν γεμάτο – αγγίζει τα 3,5 δις ευρώ – ωστόσο μένει να δούμε σε απόλυτους αριθμούς πόσο κόσμο αφορούν οι εξαγγελίες και για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει η κρατική στήριξη.
Είναι προεκλογικό το “καλάθι” των παροχών…; Μπορεί να μαρτυρά, αν μη τι άλλο, ετοιμότητα για εκλογές εντός του 2022; Αυτό μένει να φανεί, αλλά σίγουρα το σενάριο αυτό περνά από το μυαλό πολλών, κυβερνητικών και μη…