Σε ψήφο εμπιστοσύνης μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης με την συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας να μεταφράσει το άθροισμα των θετικών ψήφων που συγκεντρώνει η πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχετε βυθιστεί στο σύνδρομο των κυβερνώντων που νομίζουν ότι η εξουσία τους θα είναι αιώνια. Αυτό είναι αλαζονεία. Σε αυτό τον τόπο νομίζετε ότι δεν θα υπάρξει άλλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία να σας ζητήσει λογαριασμό. Οι μέρες της αφθονίας σας τελειώνουν. Πάνω στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ελεγχθούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει η σύμπλευση όλης της αντιπολίτευσης και αυτό είναι αξιοσημείωτο γεγονός. Η αρχή γίνεται σήμερα με την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση για αποχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση χωρίς ωστόσο να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε αρχικά πως «Ο κ. Μητσοτάκης σωστά φοβήθηκε πως η παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία για χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων θα ανοίξει και στην Ελλάδα τη συζήτηση για τις πρακτικές της κυβέρνησής του απέναντι στα ΜΜΕ.
Πέντε μήνες πριν οδηγηθεί σε παραίτηση, δεχόταν βραβείο για την ελευθερία των ΜΜΕ, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Μητσοτάκη, τον ειδικό να μιλήσει για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, έχει το knowhow» για να προσθέσει «Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη φαντάζει Αρσακειάδα, παραιτήθηκε για ένα εκατ. ευρώ, ενώ εδώ ρέουν τα εκατομμύρια κρατικού χρήματος και δεν τρέχει τίποτα».
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έθαψε σε κάποιο συρτάρι το φάκελο που έστειλε η Δικαιοσύνη για τους κ. Πέτσα και Σκυλακάκη, μετά την έρευνα για κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου για τη λίστα Πέτσα. Μην έχετε καμία αμφιβολία, οι ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν, και πλέον δεν υπάρχει παραγραφή γιατί αλλάξαμε το Σύνταγμα, μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε» για να συνεχίσει: «Το μέγα ζήτημα δεν είναι το νομικό ή ποινικό, αλλά πρωτίστως το ηθικό.
Ανήθικο την ώρα που είχαμε κλειστεί όλοι στα σπίτια μας με απανωτά λοκντάουν, μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια, που γέμιζαν όπως τώρα τα νοσοκομεία με ασθενείς Covid, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσιζε να τα αφήνει δίχως επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά την ίδια ώρα να δίνει ένα πακτωλό χρημάτων, λεφτά των φορολογουμένων, για να φτιάξει ένα καθεστώς στα ΜΜΕ για να τον λιβανίζουν».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επένδυσε στην ενημερωτική καμπάνια γιατί «αισθανθήκατε ανεπαρκείς να διαχειριστείτε τόσο μεγάλα και ζωτικά ζητήματα, την πανδημία. Αντί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, πήγατε να εξαγοράσετε την ίδια την αλήθεια. Από το καλοκαίρι και μετά έχετε ρίξει λευκή πετσέτα. Αλλάξατε τους υπουργούς που δήθεν τα πέτυχαν όλα, βάλατε να διαχειρίζεται την πανδημία ένας υπουργός που χαϊδεύει τα αυτιά ακροδεξιών και αντιεμβολιαστών. Πώς θα αλλάξεις την πραγματικότητα του συνδυασμού πανδημίας που θερίζει ανθρώπινες ζωές και έκρηξης ακρίβειας, που τα χρήματα τελειώνουν την τρίτη εβδομάδα, που ο μισθός παραμένει καθηλωμένος; Όταν συνεχίζετε να μιλάτε για πανδημία ανεμβολίαστων, δίνοντας το μήνυμα πως δεν τρέχει τίποτα, βγείτε έξω χωρίς μάσκες. Ό,τι και να κάνουν τα media, δεν γλιτώνετε την κατακραυγή. Ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι και η πτώση σας θα είναι αναπόφευκτη. Αφού αρνείστε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις, είμαστε εμείς εδώ για να προστατεύσουμε την κοινωνία, την ανθρώπινη ζωή, το εισόδημα. Μόνο από τις λίστες Πέτσα, τα τεράστια ποσά που δώσατε χωρίς κανένα κριτήριο σε φιλοκυβερνητικά μέσα, η χρηματοδότηση ιστοσελίδων που ανήκουν σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα με μέλη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και σε ιστοσελίδες με μηδαμινή επισκεψιμότητα, αναδεικνύεται μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικάχρονικά απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης. Με ποια κριτήρια δώσατε αυτά τα λεφτά; Με κριτήρια την αναγωνσιμότητα; τους εργαζόμενους δημοσιογράφους; Πείτε μας ένα κριτήριο».
Σε άλλο σημείο είπε «Το καθεστώς Μητσοτάκη δεν εξαντλείται στη χειραγώγηση της πλειοψηφίας των Μέσων και στην απόπειρα φίμωσης κάθε ενοχλητικής φωνής, αλλά και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και μέσω δημοσίευσης κατευθυνόμενων μετρήσεων. Θέλω να είμαι σαφής, δεν θέλω να ασχοληθώ με το σύνολο των εταιριών, με εταιρείες που κάνουν με εντιμότητα και σεβασμό στις επιστημονικές αρχές τη δουλειάς τους, είτε έπεσαν μέσα είτε έξω στις εκτιμήσεις τους στο παρελθόν.
Εδώ μιλάμε για εξόφθαλμο αλισβερίσι μιας συγκεκριμένης εταιρίας, πουτην έπιασαν στα πράσα, την OpinionPoll. Γιατί αρνηθήκατε, βάση του νόμου Ρουσόπουλου, να προσκομιστούν από τη δημοσκοπική εταιρία τα πρωτογενή δεδομένα της έρευνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο καιτη μέθοδο διενέργειας της έρευνας και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση να ελεγχθεί όχι ηεταιρία, αλλά μια και μόνο συγκεκριμένη μέτρηση; Την απάντηση την πήραμε μετά τη ΔΕΘ, όταν σε νέα έρευνα ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωνε ποσοστά Τσαουσέσκου, λίγες μέρες αφού είχε καεί η μισή Ελλάδα. Όσο πιο πολλά στρέμματα καίγονται και όσο πιο πολλά κρούσματα και θανάτους έχουμε, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η δημοφιλία Μητσοτάκη. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει, αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα».