Σε τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου για την απαγόρευση των διαμαρτυριών, προχώρησε η κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να αλλάζει η αντιδημοκρατική ουσία του νομοσχεδίου. Σημαντικότερη αλλαγή που έγινε είναι ότι όποιος συμμετέχει σε «απαγορευμένη» διαμαρτυρία δεν θα τιμωρείται με… ποινή φυλάκισης.
«Με τις βελτιώσεις αυτές γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέθεσε τις εξής παρεμβάσεις:
– Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».
– Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.
– Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.
– Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.
Το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», το οποίο ψηφίστηκε στο σύνολό του, «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εισάγεται για συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί λόγω των αναμενόμενων ομιλιών αρχηγών κομμάτων.