Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας λόγω της χρήσης δακρυγόνων από την Αστυνομία κρούει η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) με επιστολή που απέστειλε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πολλαπλασιάζει τη μετάδοση του ιού

Ο συγκεκριμένος επιστημονικός φορέας του οποίου μέλη είναι αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και άλλοι γιατροί και επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, στην επιστολή τους επισημαίνουν την επικινδυνότητα της χρήσης των δακρυγόνων στη διάδοση του κοροναϊού.

Ζεστό χρήμα 3 δισ. ευρώ σε 10 επαγγελματικούς κλάδους

Με αφορμή τις επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α -όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών»-μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Δεδομένου ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων σιέλου ή βλέννας, η χρήση δακρυγόνων με τον βήχα, τα δάκρυα, την παραγωγή σιέλου και την εκροή βλέννας που προκαλεί, πολλαπλασιάζει τη μετάδοσή του ιού. Παράλληλα, οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα δακρυγόνα, ερεθίζουν τη μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή, η οποία ενδέχεται να αποδυναμώσει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αντιστέκεται στη μόλυνση.

Επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει ερεθισμό και βλάβες στους πνεύμονες μετά από έκθεση σε υψηλές ποσότητες δακρυγόνων, υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η πνευμονία ενώ έχουν αναφερθεί και αποβολές εμβρύων. Είναι εξάλλου γνωστό πως τα δακρυγόνα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως το άσθμα.

Τα έχει απαγορεύσει ο ΟΗΕ

Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Ελλήνων Χημικών έχει προειδοποιήσει για τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση στη χώρα μας. Ο φορέας, ο οποίος αποτελεί σύμβουλο του Κράτους, έχει τονίσει ότι η επικινδυνότητα της ουσίας CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) που περιέχεται στα δακρυγόνα ανάγκασε τον ΟΗΕ, λόγω της χρήσης της στον πόλεμο του Βιετνάμ, να καταλήξει στην απαγόρευσή της μέσω του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και της Σύμβασης του Παρισιού, η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα.

Παράλληλα η Ένωση έχει τονίσει ότι οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες «ευαίσθητες» ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές.»

Στην επιστολή της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α γίνεται αναφορά στους κανόνες που διέπουν τη χρήση αυτών των ουσιών στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το κατά πόσο είναι επιτρεπόμενες ή μη αλλά και στις ενδεχόμενες σωματικές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν ως απόρροια πράξεων αστυνομικών υπαλλήλων, ζητώντας τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, ενώ εφιστούν την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των επιστημονικών πρωτοκόλλων κατά τις επιχειρήσεις διατήρησης της δημόσιας τάξης, όπως και κατά τη μεταφορά αλλά και την κράτηση των προσώπων που συλλαμβάνονται.

Αλλαγή δόγματος με υποχώρηση στη χρήση χημικών

Καλούν τέλος τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη υπό το βάρος και του αγώνα κατά της πανδημίας να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εξάλειψη της χρήσης συγκεκριμένων χημικών και τον περιορισμό της χρήσης των δακρυγόνων, όπως έπραξαν υπό την απειλή της πανδημίας αξιωματούχοι σε πόλεις των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε σήμερα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις κάνοντας λόγο και για αλλαγή του επιχειρησιακού δόγματος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «θα υπάρξει καινούργιο επιχειρησιακό δόγμα, θα υποχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών. Θα υπάρξουν άλλα πράγματα πιο ήπια έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά όλο αυτό το επιχειρησιακό δόγμα της αστυνομίας που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έριξε 3 φορές περισσότερα χημικά σε έναν χρόνο από ό,τι έχουμε ρίξει εμείς σε έναν χρόνο».

Αντιφάσεις

Πάντως εντύπωση προκαλούν οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού των αστυνομικών στις 17 Νοέμβρη ανέφερε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ την ίδια ώρα αναφερόμενος στις διαδηλώσεις και τις πορείες που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις κλπ) υποστήριξε ότι ήταν επιβεβλημένη η απαγόρευση γιατί «αν έλεγε η κυβέρνηση δεν πειράζει παρελάστε, διαδώστε τον κορωναϊό στο κέντρο της πόλης όπως έγινε έξω από το Εφετείο»!

Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε αυτές τις τοποθετήσεις προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα εκατοντάδες κρούσματα στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας και ισχυρίστηκε ότι δεν προέρχονται από το υπηρεσιακό περιβάλλον.

«Ο ιός δεν μεταδίδεται έξω»

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «η Αστυνομία αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 500 κρούσματα. Ελάχιστοι, νομίζω μετρούνται στα δάχτυλα μιας παλάμης, νοσηλεύονται γιατί είναι νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς, όλο το πρόβλημα έρχεται από φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον όχι από το υπηρεσιακό. Και δεύτερον οι άνθρωποι που αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, φορούσαν όλοι μάσκες, ήταν αραιά ο ένας από τον άλλον βάσει οδηγίας που δόθηκε και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω, στην ατμόσφαιρα, ο ιός, Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Γίνονται τα πάντα και λαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα και υπάρχουν εντολές προς τους διοικητές των υπηρεσιών για την τήρηση των μέτρων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέραν όλων των άλλων γεννάται και το ερώτημα αν ισχύει η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι ο ιός δεν μεταδίδεται σε εξωτερικούς χώρους τότε γιατί απαγορεύονται οι συναθροίσεις και μάλιστα οι πολιτικές και συνδικαλιστικές εκδηλώσεις που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχει επιβληθεί lockdown και είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;