Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην τροπολογία για την άδεια διαμονής των παράνομων μεταναστών, λέγοντας πως είναι σεβαστή η δήλωσε του και πως είναι λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του.
Όπως διευκρίνισε, δεν έχει σκοπό να απαντήσει στον Σαμαρά, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια, αλλά επί της ρύθμισης.
«Σήμερα στους 6 μήνες οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να πάρουν άδεια και να δουλεύουν, τώρα μπορούν στους 2 μήνες», είπε στη Βουλή, εξηγώντας ότι «Υπάρχουν περιοχές της χώρας που την ίδια στιγμή που δεν βρίσκουμε εργάτες γης για να μαζέψουμε τους καρπούς, υπάρχουν και δεν τους επιτρέπουμε. Είναι παράλογο. Δεν έχουμε λόγο να το συνεχίσουμε», είπε.
Όσον αφορά στη δεύτερη διάταξη, που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι παραμένουν τα 7 χρόνια παραμονής για να πάρει κάποιος άδεια διαμονής στη χώρα. «Δίνουμε μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παράνομης διαμονής, που έχουν βεβαία διαμονή, δηλαδή αίτηση παροχής ασύλου, έγγραφο, έμβασμα και που την έχουν συμπληρώσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, θα μπορούν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας, που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία. Αν πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η τροπολογία αφορά συγκεκριμένο κόσμο. «Εάν κάποιος παράνομος μετανάστης μένει στη χώρα και εργάζεται, μπορεί να έχει την άδεια διαμονής. Αλλά δεν είσαι παράνομος και γκρίζος. Είσαι γνωστός στις αρχές και μπορούν να εφαρμόσουν πάνω σου τον νόμο περί απελάσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία θα μάθει και πού βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί.
Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι με την υπερψήφιση της τροπολογίας, λύνεται το πρόβλημα της παράνομης διαμονής και εργασίας, με τη φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, ενώ δεν στερούνται εργατικά χέρια από την οικονομία, ενώ εστίασε και στην ανάγκη να υπάρξουν εργάτες γης. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι σε παλαιότερη τροπολογία για εργάτες γης που απευθυνόταν σε μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι δεν έχαναν ταυτόχρονα τα δικαιώματα της ανεργίας, οι αιτήσεις ήταν μηδέν.