Κατά την κατάθεσή του στην δίκη για την υπόθεση σχετικά με τον χαρακτηρισμό «μαϊμού» που χρησιμοποίησε ο Αχιλλέας Μπέος, απευθυνόμενος στον Ανδρέα Τετέι στον αγώνα Κηφισιά – Βόλος, υποστήριξε πως η χρήση της λέξης δεν είναι ρατσιστική.
Μάλιστα, κάλεσε τον 22χρονο επιθετικό της ομάδας των Βορείων Προαστίων, να ζητήσει συγγνώμη.
«Θέλω να μπείτε στην ουσία. Πρέπει να ξέρετε με τι άνθρωπο μιλάτε. Δεν θα μακρηγορήσω. Ως μετανάστης στις ΗΠΑ συνεργάστηκα με κάθε είδους εθνικότητα και χρώματα.
Το 2011 βίωσα τη μεγαλύτερη αδικία που έχει υποστεί άνθρωπος. Λόγω μνημονίων πολιτικοί απατεώνες χρησιμοποίησαν επίορκους φυλακές και μπήκα φυλακή. Για να μπερδέψουν τον κόσμο. Η συνέχεια γνωστή, αθωώθηκα πανηγυρικά», τόνισε αρχικά.
«Δεν είμαι ρατσιστής. Αυτό που είπα δεν είχε σχέση με εθνικότητες και χρώματα. Διαμαρτυρήθηκα. “Ρε τι σφυρίζεις, μαϊμού, φάουλ, μόνος του πέφτει δεν τον ακουμπάνε”. Ειπώθηκε με την έννοια του κάλπικου και πήγε προς τον διαιτητή.
Να μου πείτε από που προκύπτει ότι είναι ρατσιστικό; Φέρτε επιστήμονες γλωσσολόγους. Μερικά δημοσιογραφικά σκουπίδια για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα και με γνωστές πρακτικές το χρησιμοποίησαν.
Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αλλάξουν αυτά. Δεν λέω ότι δεν είπα τη λέξη μαϊμού. Προσπάθησε να κοροϊδέψει τον διαιτητή», συνέχισε και πρόσθεσε:
«Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο κύριος Τετέι! Πρόσφατα ο αρχηγός της Εθνικής, ο Μπακασέτας ζήτησε δημόσια συγγνώμη, λέγοντας ότι σε έναν αγώνα υπάρχει ένταση. Ο Τετέι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, υποτιμά την αξιοπιστία του.
Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του προσπάθησαν να το πουλήσουν ως ρατσιστικό στην κοινή γνώμη. Δεν εξυπηρετούν τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, το αντίθετο κάνουν αυτές οι πρακτικές. Στιγμάτισαν έναν επιχειρηματία, πρόεδρο και Δήμαρχο.
Εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε εναποθέσει την τελευταία μας ελπίδα σε εσάς και τους δικαστικούς λειτουργούς. Δεν θα πάω στα νομικά θέματα. Στην πρόσφατη απολογία μου πριν μια εβδομάδα, για το φύλλο αγώνα είπα ότι όντως τα είπε. Δεν είμαι ρατσιστής, δεν απευθύνθηκα στον Τετέι!».
Ερωτηθείς από την έδρα σε τι απόσταση ήταν ο διαιτητής απάντησε: «Δεν είχαμε τη μεζούρα να μετρήσουμε. Ήταν περίπου στα 10 μέτρα. Δεν είναι στην ίδια ευθεία. Σε μια ένταση στιγμής είναι δύσκολο να ξέρεις λεπτομέρειες. Δεν είναι 20 μέτρα, πολύ κοντινή. Όπως σηκώνομαι. Στα πέντε μου παιδιά, δεν γύρισα καν να κοιτάξω τον Τετέι. Απευθύνθηκα στον διαιτητή».
Μάλιστα, ο κ. Μπέος παρουσίασε και ένα βίντεο με δράσεις του στον Δήμο Βόλου, ενώ ανέφερε πως έχει σε επιχειρήσεις του εργαζόμενους άλλης εθνικότητας.
Ο δικηγόρος της Κηφισιάς, Αργύρης Λίβας, απάντησε: «Ένιωσα έκπληξη που ζητήθηκε από τον Τετέι να ζητήσει συγγνώμη. Και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση σας.
Αν κρίνεται ότι δεν είναι ρατσιστική και δεν έχει σημασία που αναφέρεσαι, το αφήνω στην κρίση σας. Του είπα δεν χρειάστηκε να έρθει.
Υπάρχει το βίντεο, αρκεί αυτό, το μυαλό μας, τα αυτιά μας και η επόμενη μέρα που με τη δική σας απόφαση θα κρίνεται αν το “μαϊμού” είναι ρατσιστικό. Έχουμε υποχρέωση να μη ζητήσουμε συγνώμη και να απαιτούμε συγνώμη. Να εφαρμοστεί το άρθρο 18 σε όλες τους τις διατάξεις».
Στη συμπληρωματική της αγόρευση, η δικηγόρος του Αχιλλέα Μπέου, Κατερίνα Βλαχάβα, επισήμανε: «Η λέξη μαϊμού δεν είναι ρατσιστική από μόνη της. Θα πρέπει καθημερινά να ασκούνται διώξεις από τις ΠΑΕ.
Οι πολίτες αυτές της χώρας μας έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στη δικαιοσύνη, έχει γίνει της μόδας κάποιες λέξεις να απαγορεύονται. Θα απαγορεύονται οι λέξεις χοντρός, κοντός, μαϊμού. Κινδυνεύουμε να ποινικοποιούμε γνώμες και όχι πράξεις.
Καλούμε η χρήση του αντιρατσιστικού νόμου να γίνεται ελεγχόμενα. Ζητούμε την απαλλαγή του κυρίου Μπέου».