Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και αποκάλυψε τι έγινε το καλοκαίρι του 2015 στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ.
«Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Το ερώτημα ήταν αν αποδεχόμαστε τη συμφωνία που μάς πρότειναν οι εταίροι και όχι: “Να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι”», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή», Ξένια Κουναλάκη, για το θρίλερ που διαδραματίστηκε επί κυβερνήσεώς του και την περιβόητη διαπραγμάτευση.
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μεγάλη ευθύνη, διέθετε προσωπική ατζέντα. Η προοπτική διεξόδου ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους. Καταφέραμε τότε ένα μνημόνιο, αν και φυσικά, δεν θέλαμε αυτήν την εξέλιξη. Τελικά, πετύχαμε ως χώρα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, ώστε να υπάρξει μία ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή.
Η στρατηγική μου, η οποία ήταν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ήταν γνωστή στον κ. Παυλόπουλο (σ.σ. τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας)», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Ζούμε σε μία περίοδο μεταπολιτικής»
«Η κρίση εκπροσώπησης μάς έχει οδηγήσει στη μεταπολιτική, δεν υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό “βάρος”. Ο κόσμος έχει κουραστεί, όπως και η Δημοκρατία μας, λόγω των συνεχών κρίσεων. Αυτά δημιουργούν ένα επίπεδο αβεβαιότητας, στο οποίο “ριζώνουν” οι εύκολες και λαϊκιστικές λύσεις. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, παρά τις σημαντικές μας διαφορές στο ευρύ φάσμα του ευρωπαϊκού “τόξου”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στηρίξει το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. Υπήρξα και εγώ συνεπής διαδηλωτής έξω από την αμερικανική Πρεσβεία και την ίδια στιγμή, όντας οργανωμένος στην Αριστερά, ο “αντί – αμερικανισμός” μου είχε ένα σαφές πλαίσιο και μία ουσιαστική αιτία. Ωστόσο, ως Πρωθυπουργός και κυβέρνηση, διαδραματίσαμε ρόλο για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο κρατών.
Ο πρώτος που “άνοιξε” τον δρόμο για μία πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ακολούθησαν οι: Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής ο νεότερος».
«Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου – Ανοησίες ότι τον μιμήθηκα»
«Δεν μετανιώνω για την ένταξη στην Αριστερά, διότι οδηγήθηκα από το όνειρο πως μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από την κίνηση της ιστορίας. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακούω αυτές τις ανοησίες ότι τον μιμήθηκα. Απλώς, το ωστικό κύμα του 2015 είχε συγκριτικά πεδία με την περίοδο του 1981. Βέβαια, με διαφορετικές συνθήκες αλλά και εξέλιξη», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος για τη χώρα, διότι ύστερα από 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα παιδιά φεύγουν ξανά από τη χώρα, όπως τη δεκαετία του 1960. Οι νέες γενεές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις παλαιότερες και αυτό αποτελεί “ρωγμή”. Αισθάνομαι απογοητευμένος, για ορισμένα πράγματα που δεν καταφέραμε να κάνουμε», ολοκλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.