«Να ορίσει ημερομηνία εκλογών» κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ελληνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον» που διεξαγάγει η «Ναυτεμπορική» στο Ζάππειο Μέγαρο.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον «φόβο ότι ο πρωθυπουργός εξελίσσεται σε παράγοντα πολιτικής αστάθειας», καλώντας τον να προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει για τις υποκλοπές, αλλά και να προκηρύξει τις εκλογές. «Ο Πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές, τις προκηρύσσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από ασφάλεια και δικαιοσύνη παντού», ενώ εστιάζοντας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, «η κυβέρνηση παρακολουθεί τις τράπεζες να μην δίνουν ρευστότητα αλλά να έχουν κέρδη 1 δις η καθεμία από τις αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων», όπως είπε. Τέλος, χαρακτήρισε απαραίτητη τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις με κούρεμα οφειλής καθώς «η μισή Ελλάδα χρωστάει».
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μεταβληθεί σε παράγοντα πολιτικής αστάθειας» υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να ορίσει ημερομηνία εκλογών. «Βολές» εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του πρωθυπουργού και για το ζήτημα της ακρίβειας.
«Η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη, είναι γέννημα θρέμμα Μητσοτάκη», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα άδικη, χρειάζεται δίκαιη διανομή πλούτου και εισοδήματος».
«Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από ασφάλεια και δικαιοσύνη παντού», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις τράπεζες να μην δίνουν ρευστότητα αλλά να έχουν κέρδη 1 δις η καθεμία από τις αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων».
Σχολιάζοντας την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη, είναι γέννημα θρέμμα Μητσοτάκη.
Αυτό που μπορεί να συγκρίνει κανείς διαχρονικά σε επίπεδο διακυβέρνησης είναι το πως ζει μια οικογένεια σήμερα στη χώρα.
Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα άδικη, χρειάζεται δίκαιη διανομή πλούτου και εισοδήματος. Σήμερα βλέπουμε μια άδικη αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς προς τους ισχυρούς».
Πρόσθεσε δε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο» κι επισήμανε πως «μια προοδευτική και αποτελεσματική πολιτική κατά της ακρίβειας πρέπει να έχει τριπλή στόχευση:
α) Να παρεμβαίνει στην λειτουργία των αγορών αξιοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και διευκολύνοντας τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών ώστε να εξαφανιστεί η αισχροκέρδεια και ο υπερβάλλων εγχώριος πληθωρισμός,
β) Να επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα των εταιρειών κοινής ωφέλειας (πχ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που μπορούν να δράσουν εξισορροπητικά στην λειτουργία της αγοράς και να αξιοποιηθούν ως εργαλεία προώθησης δημόσιων πολιτικών με στόχο την στήριξη του συνόλου της οικονομίας.
γ) Να προωθεί αναδιανεμητικούς μηχανισμούς φορολογώντας τα υπερκέρδη ώστε να στηρίζει με δημοσιονομικά μέτρα τα νοικοκυριά και τους πλέον αδύναμους».
Αναφερόμενος στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα έχει αφεθεί χωρίς καμία ρύθμιση και κυρίως χωρίς κανέναν έλεγχο να διαμορφώνει τις τιμές».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ωραιοποίηση της πραγματικότητας» από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας πως μεταξύ άλλων, «για τους μισθωτούς του βασικού μισθού χρειάζονται 2 μισθοί για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα».
«Η μαζική επένδυση στα δημόσια συστήματα υγείας, η κρατική παρέμβαση για την στήριξη των εισοδημάτων, η ενεργοποίηση μηχανισμών άμυνας απέναντι στην ενεργειακή ανασφάλεια και την κρίση ακρίβειας μέσω των δημόσιων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και των εργαλείων παρέμβασης που έχει το κράτος στην ελεύθερη αγορά», αποτελούν, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «παραδείγματα κοινής λογικής και πολιτικής οξυδέρκειας» ως απάντηση στην κρίση.
«Και τα βλέπουμε παντού. Στην Ευρώπη, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ακολούθησαν αυτό το δρόμο. Με κρατικοποιήσεις στην ενέργεια, με παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό, με ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και συγκράτησης των τιμών», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής».
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η κρίση αυτήν την στιγμή αφορά το ιδιωτικό χρέος. Τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο να έχουν αυξηθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 κατά 8,2 δισ. ευρώ για την εφορία, φτάνοντας τα 112,6 δισ. και κατά 10,4 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022».
Ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε πως είναι αναγκαία μια «προοδευτική πολιτική με τριπλή στόχευση κατά της ακρίβειας»:
α) Παρεμβολή στην λειτουργία των αγορών αξιοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και διευκολύνοντας τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών ώστε να εξαφανιστεί η αισχροκέρδεια και ο υπερβάλλων εγχώριος πληθωρισμός,
β) Επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών κοινής ωφέλειας (πχ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που μπορούν να δράσουν εξισορροπητικά στην λειτουργία της αγοράς και να αξιοποιηθούν ως εργαλεία προώθησης δημόσιων πολιτικών με στόχο την στήριξη του συνόλου της οικονομίας.
γ) Προώθηση αναδιανεμητικών μηχανισμών φορολογώντας τα υπερκέρδη ώστε να στηρίζει με δημοσιονομικά μέτρα τα νοικοκυριά και τους πλέον αδύναμους.
Σε ό,τι αφορά στις παρακολουθήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι τουλάχιστον ασύμβατο με την ιδιότητά του να αρνείται να προσέλθει θεσμικά στη Βουλή να δώσει απαντήσεις για τη δημοκρατική εκτροπή των παράνομων παρακολουθήσεων και την άλλη να περιφέρεται σε κομματικές συγκεντρώσεις δηλώνοντας ότι του μυρίζει εκλογές. Αν μυρίζει εκλογές έχει την ευθύνη να τις προκηρύξει άμεσα».