Σε σχετική εισήγηση προχώρησε ο βουλευτής της «Νίκης», Ανδρέας Βορύλλας στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025, το οποίο κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων από τον Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα μεταξύ άλλων εστίασε στη δημοσιονομική στασιμότητα, στο αυξανόμενο χρέος και στις κοινωνικές ανισότητες.

Ακολουθεί απόσπασμα από τις δηλώσεις του:

« Η προσπάθεια κυβέρνησης να παρουσιάζει την ζημιά ως κέρδος δεν πείθει κανέναν, ειδικότερα η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες έγινε με ζημιά του δημοσίου άνω του 90% επί της συνολικής επένδυσης.

Το σύνολο των δαπανών προϋπολογίζονται σε 80,6 δις ευρώ, με μεγαλύτερη δαπάνη τις Μεταβιβάσεις ποσό 34,2 δις ευρώ. Στον πίνακα 2.1 Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης, στον Υποπίνακα «Ισοζύγιο Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης» βλέπουμε τα εξής:

Έσοδα από Ασφαλιστικές Εισφορές 27,4 δις ευρώ. 

Κοινωνικές παροχές Συντάξεις   34,6 δις ευρώ.

Κοινωνικές παροχές σε είδος        5,5 δις ευρώ.

Τα παραπάνω δείχνουν μια τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό μας σύστημα που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό! 

[…] Οι Παρεμβάσεις αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος όπως παρουσιάζονται στην παρ. 2.3.2 του προσχεδίου είναι άτολμες και αποκαρδιωτικές, το συνολικό κόστος των 416 εκατ. ευρώ δεν είναι ικανό να φέρει εμφανή αποτελέσματα.

Είναι ντροπή εδώ και δεκαετίες ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τα έξοδα γέννησης ενός παιδιού.

Ένα ζευγάρι που αποκτά παιδί την ημέρα αποχώρησης από το μαιευτήριο, θα περάσει πρώτα από το λογιστήριο για να εξοφλήσει τα νοσήλια των μερικών χιλιάδων ευρώ, εκείνη την στιγμή το κράτος μας είναι ο μεγάλος απών!».

Δείτε τις δηλώσεις του Ανδρέα Βορύλλα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!