ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στέφανε όλα καλά: Κάνε δικό σου κόμμα!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Δεν ξέρουν που δίνουν επιδόματα! – Δημιουργείται μητρώο ελέγχου στο ΥΠΟΙΚ

Κεντρική παρακολούθηση και έλεγχος των ποσών και του αριθμού των επιδομάτων που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος

Δεν ξέρουν που δίνουν επιδόματα! – Δημιουργείται μητρώο ελέγχου στο ΥΠΟΙΚ

Ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, για να μπορεί να ελέγχει και να παραολουθεί τα χρήματα που θα «πηγαίνουν» στους δικαιούχους.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού στην πολιτική των επιδομάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός.

Τα προβλήματα του σημερινού καθεστώτος χορήγησης επιδομάτων έχει αναδείξει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική συνέστησε τη θέσπιση νέου πλαισίου κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα.

Η σημερινή πρακτική χορήγησης επιδομάτων, με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων, είχε επισημάνει.

Εξοικονόμηση 100 εκατ ευρώ

Τη δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου επιδομάτων προανήγγειλε σήμερα ο Κ. Χατζηδάκης με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Δίνοντας ένα στίγμα για την κατεύθυνση των αλλαγών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι από την θέσπιση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών προέκυψε εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ από επιδόματα για τον κρατικό προυπολογισμό.

Σημειώνεται ότι λόγω της αύξησης των δηλωθέντων εισοδημάτων που έφερε ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης πολλοί επαγγελματίες υπερέβησαν το εισοδηματικό όριο και αποκλείστηκαν από την καταβολή επιδομάτων.

Στην κατεύθυνση του ελέγχου καταβολής των επιδομάτων κινείται και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την οποία από τις αρχές του 2025 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται κατά 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Επίδομα ανεργίας

Ακόμη μία παρέμβαση που δρομολογείται και έχει προαναγγείλει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως είναι και οι αλλαγές στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ως ένα μέτρο για την ενίσχυση των κινήτρων εύρεσης εργασίας σημερινών ανέργων.

Όπως έχει ήδη γράψει το Capital.gr, με βάση τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι κλιμακωτό και με προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας από τα 3 χρόνια και άνω.

Το νέο επίδομα θα είναι εμπροσθοβαρές ώστε οι άνεργοι να παίρνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δύο–τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης.

Με τον τρόπο αυτόν οι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας εκμεταλλευόμενοι το δίμηνο-τρίμηνο της υψηλής επιδότησης.

Το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι 70% του κατώτατου μισθού (αντί 61,4% τώρα) δηλαδή στα 580 ευρώ αντί 509,6 ευρώ, για τους πρώτους δύο ή τρείς μήνες, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρεί στο 60% ή 50% του μισθού.

Το συνολικό ποσό θα είναι το ίδιο με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα παίρνει τα περισσότερα στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.

Το νέο πλαίσιο που εξετάζεται θα προβλέπει:

  • Επίδομα ίσο με το 70% του κατώτατου μισθού για 3 μήνες, δηλαδή  580 ευρώ τον μήνα για 3 μήνες με συνολικό ποσό 1.740 ευρώ.
  • Επίδομα ίσο με το 60% του κατώτατου μισθού για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή 498 ευρώ τον μήνα με συνολικό ποσό διμήνου 996 ευρώ.
  • Επίδομα ίσο με το 55% του κατώτατου μισθού για τον 6ο μήνα, δηλαδή 456 ευρώ.
  • Επίδομα ίσο με το 45% του κατώτατου μισθού για τον 7ο και τελευταίο μήνα με ποσό 373 ευρώ.

Το σύνολο της επιδότησης για το 7μηνο της ανεργίας με το σημερινό επίδομα των 509,6 ευρώ, ανέρχεται στα  3.566 ευρώ, και οι άνεργοι λαμβάνουν κάθε μήνα το ίδιο ποσό.

Με το νέο σύστημα, και τη χορήγηση του επιδόματος με ποσοστά 70%, 60%, 55% και 45% του κατώτατου μισθού, το επίδομα για το 7μηνο της επιδότησης ανέρχεται επίσης στα 3.566 ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα θα καταβάλλεται στην αρχή και όσο θα φτάνει η λήξη της επιδότησης, θα μειώνεται και το ποσό.

Στο νέο επίδομα θα προστίθεται και ένα έξτρα ποσό ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας των ανέργων ενόσω ήταν εργαζόμενοι και ανάλογα με τον μισθό που έπαιρναν.

Το μπόνους αυτό μπορεί να προσαυξάνει κλιμακωτά το επίδομα όπως για παράδειγμα κατά 10% ως και 30%.

Το μπόνους προϋπηρεσίας εξετάζεται να καταβάλλεται στους ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω των 3 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά το εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους εργαζόμενους στον τουρισμό σχεδιάζεται η αυστηροποίηση των κριτηρίων με στόχο να ενισχύεται το κίνητρο για συνέχιση της απασχόλησης και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.