Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε σε συνέντευξή του για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΣ δηλώνοντας ότι είναι εφικτή και επιθυμητή η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση που οι «6+6» αποχωρήσουν οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με τον ορίζοντα αυτής της συνεργασίας και αν μπορεί να αφορά και τις ευρωεκλογές, τονίζει ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται συζήτηση και προεργασία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχει «μια μεγάλη κινητικότητα», ενώ εξήγησε ότι «υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που τον απασχολεί τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά.
«Άνθρωποι που έχουν αγωνία για τη ριζοσπαστική ενωτική αριστερά, άνθρωποι που θέλουν να συζητήσουν, που θέλουν να πούνε την άποψή τους, που θέλουν να ακούσουν». Τόνισε, επίσης, ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις».
Αναφορικά με το τις επόμενες κινήσεις, ο Ε.Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα, που θα θέσει διάφορα πράγματα, που νομίζω ότι μπορεί να γίνει ελκυστικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου».
Σε ερώτηση για ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές απάντησε: «Θα τα δούμε αυτά σιγά σιγά. Κάθε βήμα στην ώρα του, θέλει συζήτηση και όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές που φεύγουνε και στα στελέχη με την ευρύτερη κοινωνία, με ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική».
«Θέλει σοβαρά βήματα, με σκέψη, με διαβούλευση, με συζήτηση, αλλά συγχρόνως, για να το πω και από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο», πρόσθεσε και συνέχισε: «Οι πολιτικές στιγμές που οι ηγετικές πρωτοβουλίες από πάνω που μπορούν να συναντηθούν με διεργασίες από κάτω, δεν έρχονται κάθε δύο τρεις μήνες όταν είσαι έτοιμος. Χρειάζεται δηλαδή και ηγετικές πρωτοβουλίες που να ταιριάξουν με διεργασίες που γίνονται».
Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα
Για την κινητοποίηση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση και για το ότι αυτή έγινε αφού έφυγε η Ομπρέλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε «Πάντα αποφεύγω τη δίκη προθέσεων. Το τελευταίο που βάλατε είναι δίκη προθέσεων ότι δηλαδή περίμενε να φύγει η Ομπρέλα και μετά να παρέμβει. Δεν ξέρω αν σκέπτεται έτσι και ούτε το πολύ πιστεύω ότι σκέφτεται έτσι. Ελπίζω να μη σκέφτεται έτσι. Νομίζω το αρχικό λάθος του Αλέξη Τσίπρα και το έχω πει και πριν ήταν ότι αφού ο κύριος Κασελάκης και οι γύρω του κάνανε μια ολόκληρη καμπάνια πάνω ότι αυτός είναι ο διάδοχος και ο εκλεκτός του κυρίου Τσίπρα και ότι οι άλλοι τον υπονόμευαν και δεν πρέπει να τους ψηφίσουμε, όφειλε ο Αλέξης πριν από τις πρώτες εκλογές να πει τρία πράγματα πολύ καθαρά, που θα κρατούσε και την ουδετερότητα του.
Πρώτον, ότι δεν υποστηρίζω κανέναν, δεύτερον ότι δεν δέχομαι κανένας να λέει ότι τον υποστηρίζω και τρίτον ότι δεν δέχομαι κανένας να λέει ότι κάποιος άλλος με υπονομεύει. Αυτό νομίζω ότι θα κρατούσε την ουδετερότητα του και νομίζω ότι θα βοηθούσε εκείνη τη στιγμή. Τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει την παρέμβασή του, από ό,τι φαίνεται και για να το πω με τα λόγια του κυρίου Μπαμπινιώτη ήταν ‘’too little. too late’’».
Η τοξικότητα Πολάκη
Για τον Παύλο Πολάκη και για το αν κακώς η Ομπρέλα δεν συμφώνησε με τη διαγραφή του πριν τις εκλογές του 2023, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Όχι δεν νομίζω ότι ήταν λάθος και για αυτό είχαμε μεγαλύτερο κύρος όταν ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε να πει για διαγραφές. Δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο στην Αριστερά τα προβλήματα. Τουλάχιστον σε μια αριστερά που είναι ανοιχτή, που ακούει, που ξέρει ότι θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εγώ ήμουν μέλος του κόμματος όταν διαφωνούσαμε με το Αριστερό Ρεύμα για το ευρώ. Πιο σημαντική στρατηγική διαφορά από αυτό δεν μπορώ να σκεφτώ πόσο μπορεί να υπάρχει.
Όμως το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό. Πηγαίναμε στις οργανώσεις, κάναμε μια συζήτηση εγώ με κάποιον από την άλλη πλευρά και μετά πηγαίναμε στο ίδιο τσιπουράδικο μετά. Υπήρχε αυτό το κλίμα. Αυτό χάθηκε την περίοδο 2019-2023 και δημιουργήθηκε ένα κλίμα που ήταν εντελώς τοξικό. Πριν από τις προεδρικές εκλογές αλλά και μετά αυτή η τοξικότητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ, δηλαδή έχει δημιουργηθεί μια τοξικότητα που πραγματικά δεν μπορείς να επιβιώσεις. […] Νομίζω ότι το χάσμα είναι και πολιτικό και πολιτισμικό».
Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ
Στην ερώτηση πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ σήμερα και αν είναι εν δυνάμει χώρος με τον οποίο μπορείτε να συζητήσει και να συνεργαστεί η ομάδα που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ένα από τα προβλήματα της περιόδου 2019-2023 ήταν ότι υπήρχε μια αμφισημία στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τη λέξη δημοκρατική παράταξη. Τι σημαίνει δημοκρατική παράταξη; Κάτω από μια ερμηνεία είναι ότι όλοι πρέπει να έρθουν σε μένα. Και οι οικολόγοι και σοσιαλδημοκράτες και δημοκράτες και αριστεροί προφανώς.
Συγχρόνως λέγαμε ότι είμαστε υπέρ των συμμαχιών με το ΠΑΣΟΚ, με το ΜέΡΑ25, ελπίζαμε και με το ΚΚΕ κάποια στιγμή. Αυτά τα δύο είναι αντιφατικά. Ή λες ότι εγώ έχω αυτό το στίγμα, αυτή την πολιτική, αυτές τις προτεραιότητες και είμαι υπέρ του κόκκινου, κόκκινου, πράσινου, δηλαδή και στην Ευρωβουλή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να τα βρω με τη σοσιαλδημοκρατία και την αριστερά και τους πράσινους ή λες ελάτε όλοι σε μένα. Δεν μπορεί να τα λες και τα δύο συγχρόνως. Δεν γίνεται αυτό. Εγώ είμαι της άποψης ότι το πιο έντιμο είναι να έχεις το δικό σου στίγμα και μετά να απευθύνεσαι σε όλους.
Τώρα το ερώτημα είναι κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τις κινήσεις αυτές απεμπλοκής από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση; Βλέπω ένα κόμμα που δεν έχει ξεκάθαρη θέση. Δεν έχω την αίσθηση δηλαδή ότι στρατηγικά έχει μια κατεύθυνση που λέει «δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε ΚΚΕ, αλλά δεν είμαστε κιόλας με τη σοσιαλδημοκρατία, μετά τη δεκαετία του 90 που υπήρχε η μεγάλη συναίνεση με τον νεοφιλελευθερισμό.
Προφανώς υπάρχουν εξελίξεις. Και όταν μιλάς και ακούς διάφορους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλα πρόσωπα που βγαίνουν στην τηλεόραση βλέπεις διαφορετικές απόψεις για αυτό το πράγμα. Άρα και αυτός είναι ένας χώρος που γίνονται ζυμώσεις, που προσπαθούν να βρουν τα πόδια τους στρατηγικά και θεωρητικά και με τις αναλύσεις τους και αυτό θα φανεί.
Εκ των προτέρων δεν είμαι εναντίον των συμμαχιών, αλλά όπως έλεγα και στην καμπάνια μου για την προεδρία, το κόμμα σου πρώτα πρέπει να έχει το στίγμα. Ανοιχτό, που ενσωματώνει πολλές απόψεις, που προσπαθεί να βρει συμβιβασμούς, αλλά να έχει στίγμα, να έχει να καταλαβαίνει ο κόσμος την ερώτηση τι είναι ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι ένα καινούργιο πράγμα να μπορεί να σου πει με δυο τρεις λέξεις κλειδιά εγώ πιστεύω ότι αυτό το κόμμα λέει αυτό κι αυτό κι αυτό».