Στην παραδοχή ότι η πανδημία έπληξε περισσότερο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προέβη η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ή να το πούμε καλύτερα παραδοχή ότι τα lockdown φτωχοποίησαν την κοινωνία και ειδικότερα όσους τα κατάφερναν δύσκολα.
Κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να ανοίξουν, “προκαταβολές” που είναι θηλιά στο λαιμό, δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας, πολίτες στιγματισμένους και εργαζόμενους σε αναστολή ήταν μερικά από τα κατορθώματα της κυβέρνησης που τώρα (προεκλογικά) θέλουν να τα πούνε οι υπουργοί ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο της κοινωνικής οργής στην κάλπη.
Έτσι υπόσχονται (σαν να μην ήταν μέρος του προβλήματος) σωτηρία με επιδόματα που θέλουν να μοιράσουν και μάλιστα θα περιμένουν και ευχαριστώ.
«Πλέον δική μας ευθύνη είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για κοινωνική ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων, να τους δώσουμε τα εργαλεία όχι μόνο να είναι προστατευμένοι αλλά και να είναι ενεργοί πολίτες στο προσκήνιο της ζωής» ανέφερε το μέλος της κυβέρνησης.
Μάλιστα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι έχουν εγκριθεί 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς το υπουργείο με σκοπό την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων προς τη βιωσιμότητα, τονίζοντας τις δράσεις που γίνονται και αφορούν μεταξύ άλλων προγράμματα κοινωνικής ένταξης αναπήρων, στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά και των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση της κάρτας αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και το πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών με την κωδική ονομασία «Κυψέλη».
Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι υπάρχει χρηματοδότηση για 50.000 επιπλέον θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς, ενώ στα σκαριά είναι και η υλοποίηση κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 10 έως 12 ετών.
Στο μεταξύ η υφυπουργός επεσήμανε ότι και ο ΟΠΕΚΑ έχει μπει στην ψηφιακή εποχή και οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων μπορούν να εκδίδουν πλέον ηλεκτρονικά την κάρτα αναπηρίας.