Στο 32,9% κυμαινόταν η συμμετοχή έως τις 17:30 για  ευρωεκλογές η διαδικασία για τις οποίες θα  συνεχίζεται για μια ώρα ακόμη έως τις 19:00 όπου κλείνουν και οι κάλπες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Τα ποσοστά της συμμετοχής ανά  περιφέρεια είναι τα έξης:

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 30,5%

Κεντρική Μακεδονία στο 33,8%

Δυτική Μακεδονία στο 29,4%

Ήπειρος 33,1%

Θεσσαλία 34%

Ιόνια Νησιά 26%

Δυτική Ελλάδα 31%

Στερεά Ελλάδα 34,6%

στην Αττική 35,1%

Πελοπόννησος 28,1%

Βόρειο Αιγαίο 29%

Νότιο Αιγαίο 28,5%

Κρήτη 35%.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, που όμως είναι αρκετά κάτω από 40%, εμφανίζονται στις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Θεσσαλίας, ενώ τα χαμηλότερα στα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα μειωμένη σε σχέση με το 2019 φαίνεται ότι είναι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές σήμερα Κυριακή (9.6.24) στις χώρες – μέλη της Ευρωαπαϊκής Ένωσης, σε κάποιες εκ των οποίων (όπως η Κροατία) καταγράφεται μεγάλη αποχή.

Σύμφωνα με το Europe Elects η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέχρι τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έφτανε στο 23,9%, εξαιρουμένης της Ελλάδας.

Όπως τονίζει το Europe Elects, το ποσοστό αυτό είναι κατά 0,7 μονάδες μικρότερο από τις ευρωεκλογές του 2019, όταν υπήρξε η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές από το 1994.

Συγκεκριμένα, στη Γερμανία μέχρι το μεσημέρι η συμμετοχή είχε φτάσει στο 32,3%, στην Ισπανία ήταν στο 28%, στην Πορτογαλία το 15%, στην Ουγγαρία το 15,6%, ενώ στην Κροατία το 7,7%.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών, βάσει exit polls.

Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής, ενώ περίπου την ίδια ώρα αναμένεται η προβολή των “προσωρινών αποτελεσμάτων” λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα διαθέσιμα εθνικά επίσημα αποτελέσματα.

Με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ή αντιευρωπαϊκών κομμάτων και ο φόβος της αποσταθεροποίησης εκ των έσω ενισχύεται. Ωστόσο είναι απίθανο οι δυνάμεις αυτές που είναι μεταξύ τους διχασμένες να καταφέρουν να διαλύσουν τον «μεγάλο συνασπισμό» των τριών πολιτικών ομάδων (δεξιοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι) εντός των οποίων σφυρηλατούνται συμβιβασμοί που καθιστούν δυνατή την επίτευξη μεγάλης πλειοψηφίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!