Ο επικεφαλής της εταιρείας ΔΕΠΑ Εμπορική, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ανακοίνωσε την έναρξη της διαιτητικής διαδικασίας με την Gazprom λόγω της άρνησης του Ρώσου προμηθευτή να μειώσει το κόστος του φυσικού αερίου.
Η σύμβαση προμήθειας συνήφθη με βάση τον τρόπο “take or-pay”, αλλά οι τρέχουσες τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που προκύπτουν από τους όρους της σύμβασης με την Gazprom.
Μέχρι τώρα δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τον Ρώσο προμηθευτή, για την υλοποίηση των όρων της σύμβασης και έτσι η ελληνική εταιρεία αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά.
«Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, δεν έχουν σταματήσει, αλλά η εταιρεία έκανε το επόμενο βήμα, και έχει προσφύγει στη διαιτησία», εξήγησε ο κ. Ξιφαράς.
«Πρόθεσή μας είναι να λυθεί το θέμα διμερώς και προς αυτή την κατεύθυνση θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και των Ελλήνων καταναλωτών», τόνισε ο ίδιος.
Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους τελευταίους μεγάλους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η σύμβαση της GAZPROM με την ΔΕΠΑ υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2022, πριν ακόμη την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Εκείνη την εποχή, η εταιρεία χαρακτήρισε τις προσφερόμενες τιμές πολύ ανταγωνιστικές, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη κατάφερε να επιτύχει απότομη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.
Ένα από τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ για την προσφυγή είναι οι τιμές για άλλο πελάτη της Gazprom, ο οποίος κατάφερε να μειώσει τις τιμές.
Η ΔΕΠΑ μπορεί να υπολογίζει στην επιτυχία, μεταξύ άλλων λόγω της στάσης της ΕΕ απέναντι στην Gazprom τα τελευταία χρόνια.
Η ρωσική εταιρεία δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αλλά ακόμη και η πρόσληψη δικηγόρων για την εκπροσώπηση των συμφερόντων της δεν θα είναι εύκολη σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Επιπλέον η ρωσική εταιρεία, έχει χάσει στο παρελθόν παρόμοιες διαδικασίες και η προοπτική να χάσει έναν σημαντικό αγοραστή μπορεί, μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό.
Είχε αναφερθεί ότι στο τέλος του περασμένου έτους, τα καθαρά κέρδη της Gazprom ανήλθαν σε 696 δισεκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή επτά τοις εκατό λιγότερο από το αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους, και τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 60%.
Τα ενεργειακά παιχνίδια Ρώσων και Αμερικανών με επίκεντρο την Ελλάδα είναι πραγματικά τεράστια άσχετα από την εσωτερική κατανάλωση φυσικού αερίου στην χώρα μας.
Οι αγωγοί που ετοιμάζονται θα δώσουν στην Ελλάδα, καίρια θέση ως ενεργειακός κόμβος της ΕΕ, και οι Ρώσοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε όλα αυτά μελλοντικά, και εφόσον τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.