Η ευφορία των προηγούμενων ημερών στη Νέα Δημοκρατία, για τον εκλογικό της θρίαμβο την περασμένη Κυριακή, έλαβε τέλος και επίσημα σήμερα μετά την δήλωση του Μάκη Βορίδη για την διεξαγωγή ακόμα και τρίτων εκλογών σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν πετύχει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25 Ιουνίου.
Η δήλωση Βορίδη είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της Πειραιώς ότι μέσα στο κόμμα έχουν μεγάλη ανησυχία που φτάνει και στα όρια του φόβου πως δεν θα μπορέσουν να πετύχουν την αυτοδυναμία για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους έχει εξηγήσει το pronews.gr εκτενώς.
Σε αυτούς τους λόγους έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ πιο προσεκτικός στις δηλώσεις των στελεχών του καθώς έχει εκτιμηθεί πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Θεανώ Φωτίου κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ επτά έως οκτώ ποσοστιαίες μονάδες τις τρεις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.
Το παραπάνω ειπώθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο υπό τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής.
Όπως τονίστηκε, μάλιστα, οι ψήφοι που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαν απευθείας στη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που συνέβαλε στην πρωτοφανή διαφορά που έβγαλε η κάλπη!
Από τις δηλώσεις αυτές προέκυψε και ένα ακόμα συμπέρασμα. Οι Έλληνες είναι πλέον πολύ ευαίσθητοι όταν ακούνε λέξεις όπως υπερφορολόγηση εισοδημάτων. Παλαιότερα που διέθεταν μεγαλύτερες τσέπες δεν τους ενοχλούσε τόσο, τώρα όμως τους ενοχλεί πάρα πολύ.
Αυτό σημαίνει, ότι στον ΣυΡιζΑ θα φροντίσουν να μην ξανά εμφανιστεί ποτέ και ειδικά τελευταία στιγμή, κάποιος νέος «Γιώργος Κατρούγκαλος» η κάποια νέα «Θεανώ Φωτίου».
Εάν καταφέρουν μάλιστα να είναι πειστικοί ότι αυτές οι εκτρωματικές προτάσεις δεν περιλαμβάνονται σε κανένα κρυφό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και να καταφέρουν ακόμη και να επαναπατρίσουν αρκετές από τις ψήφους αυτές και να μειώσουν την διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.
Το πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έχει επιβεβαιωμένο παρελθόν υπερφορολόγησης σε ότι αναπνέει και σε ό,τι κινείται και θα προσπαθήσει να το αλλάξει αυτό.
Η δήλωση Βορίδη πάντως δείχνει πως ούτε μέσα στη ΝΔ πιστεύουν ότι τα ποσοστά που πήραν όντως τους ανήκουν. Ότι δηλαδή πρόκειται για ανθρώπους που ξυπνάνε το πρωί και λένε «είμαι Νεοδημοκράτης».
Αυτό σημαίνει πως όσοι ψήφισαν για να αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει πως «αγαπούν» και τη ΝΔ και ότι θα την στηρίζουν αενάως, δηλαδή με λίγα λόγια δεν είναι «NΔ lovers».
Συνεπώς γνωρίζουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί «εκλογική διόρθωση» στις δεύτερες εκλογές.
Συν τοις άλλοις υπάρχουν δύο κόμματα από τις πρώτες εκλογές, το ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, που έχουν «unfinished bussiness» και βρίσκονται στο όριο για να μπουν στην Βουλή και τώρα που ο κόσμος το γνωρίζει αυτό, είναι πολύ πιθανό αρκετοί ψηφοφόροι να τα ψηφίσουν για να γίνει η Βουλή επτακομματική.
Υπάρχει μία σιγουριά από όλους πως η ΝΔ θα κερδίσει άνετα την αυτοδυναμία αλλά η αλήθεια όμως είναι πως ακριβώς επειδή οι εκλογές θα γίνουν στη μέση σχεδόν του καλοκαιριού ανησυχούν ακόμα παραπάνω γιατί οι νέοι που μπορεί τελικά να την επέλεξαν με μία σχετική πλειοψηφία, μπορεί τώρα να μην την ψηφίσουν και να απέχουν από την εκλογική διαδικασία είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω διακοπών.
Για όσους δεν το κατάλαβαν οι επερχόμενες εκλογές έχουν αναχθεί σε εκλογική μάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΠΑΣΟΚ.
Στην Πειραιώς φοβούνται ότι όλη αυτή η εκλογική διαδικασία θα μετατραπεί σε ένα δημοψήφισμα για το ποιον θέλουν οι πολίτες ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ.
Έτσι λοιπόν οι εκλογές αυτές στην πραγματικότητα έχουν δύο αφηγήματα. Το πρώτο αφήγημα αφορά την αυτοδυναμία – παντοδυναμία της Ν.Δ., το δεύτερο αφήγημα αφορά το ποιος θα είναι δεύτερο κόμμα και θα παίζει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέλλον.
Να προστεθεί επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να μην είναι πεντακομματική η επόμενη Βουλή.
Αυτό από μόνο του αλλάζει τα πάντα. Με εξακομματική Βουλή η ΝΔ μάλλον δεν χάνει τιποτε σε όρους αυτοδυναμίας, με επτακομματική όμως το πράγμα «στραβώνει» πολύ αφού θα χρειάζεται ποσοστό μέχρι και… 39% για να έχει… 151 βουλευτές.
Θα πρέπει επιπλέον να προστεθεί ότι σε αυτές εκλογές θα συμμετάσχουν κι άλλα δεξιά κόμματα τα οποία είχαν αποκλειστεί από τον Άρειο Πάγο στις πρώτες εκλογές για διάφορους λόγους οι οποίοι ήταν κυρίως διαδικαστικοί.
Είναι σίγουρο ότι σε αυτές εκλογές θα είναι πολύ πιο προσεκτικά στις διατυπώσεις τους, στα ονόματά τους και στα σήματά τους.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιον διαμοιρασμό της δεξιάς ψήφου. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο δεν θα το ήθελαν στην ΝΔ.
Αν μάλιστα τα κόμματα αυτά κατέβουν ενωμένα σε συνασπισμό; Τότε η Βουλή θα μπορούσε τουλάχιστον θεωρητικά να γίνει ακόμα και… εννιακομματική.