Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, προχώρησε σε μία δήλωση η οποία αν δεν ζούσαμε σε αυτήν την χώρα θα νομίζαμε ότι μπορεί και να ισχύει.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ερωτώμενος σχετικά με το ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν πρόκειται να του ξαναμιλήσει, ανέφερε: «Όταν έστειλαν μετανάστες στα σύνορά μας και τα φυλάξαμε αποτελεσματικά, έλεγε τα ίδια. Ίσως αλλάξει γνώμη. Είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας.
Αν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μας τότε κάνει λάθος. Πήγα στην Κωνσταντινούπολη είδα τον Ερντογάν, πίστευα ότι είχαμε μια καλή συνάντηση, όμως έπειτα οι υπερπτήσεις συνέχισαν. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Θα βάζω αυτό το θέμα όπου και όποτε μπορώ μέχρι η Τουρκία να αλλάξει πολιτική».
Μάλιστα, και τόσες πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και τόσες τουρκικές προκλήσεις στα τρία χρόνια που είναι πρωθυπουργός, τι έκανε; Ποια ήταν η δυναμική αντίδραση υπεράσπισης της ελληνικής κυριαρχίας;
Δηλαδή, το να έχουμε 42 πτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη μέσα σε μία ημέρα είναι υπεράσπιση της ελληνικής κυριαχίας;
Στο ζήτημα του Oruc Reis τι έκανε; Όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποίησε τρίμηνη συνεχόμενη κρουαζιέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας; Όταν το τουρκικό σκάφος σχεδόν «αγκυροβόλησε» έξω από τις ακτές των ελληνικών νησιών και μόνο που δεν παρήγγειλαν delivery;
Γιατί τόσο κοντά στις ακτές είχαν φτάσει, όχι μία αλλά πολλές φορές και όχι σε ένα νησί αλλά σε τουλάχιστον τρία (Ρόδος, Κρήτη, Καστελόριζο).
Και δεν έπεσε ούτε σφαίρα;
Ο μόνος που υπερασπίστηκε την ελληνική κυριαρχία ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Νεώτερος το 2008 όταν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Γράψας προειδοποίησε το νορβηγικό πλοίο «Μαλένε Όστερβολντ» «Ή φεύγεις εντός 24 ωρών ή σε βυθίζω» (με εντολή του Κ.Καραμανλή).
Το «Μαλένε Όστερβολντ» επιχείρησε να διενεργήσει έρευνες για λογαριασμό του τουρκικού κράτους νοτίως του Καστελόριζου.
Έτσι υπερασπίζεται η ελληνική κυριαρχία, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.