ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτή η «αντιπυρική ετοιμότητα» της κυβέρνησης, πόσους νεκρούς θα στοιχίσει ακόμα;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

«Καταπέλτης» η Ευρωπαία εισαγγελέας για το έγκλημα στα Τέμπη: «Η Ελλάδα να αλλάξει άμεσα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών»

Αφορμή για την παρέμβαση της Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι ήταν η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ «σύμβαση 717» που υπογράφηκε το 2014

«Καταπέλτης» η Ευρωπαία εισαγγελέας για το έγκλημα στα Τέμπη: «Η Ελλάδα να αλλάξει άμεσα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών»

Η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι, κάλεσε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, να αλλάξει άμεσα  τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που παρέχει ασυλία στους υπουργούς, λέγοντας ότι αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και εμποδίζει την έρευνα της ΕΕ για το έγκλημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους το 2023.

Σύμφωνα με το Euractiv, αφορμή για την παρέμβαση της Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι ήταν η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ «σύμβαση 717» που υπογράφηκε το 2014 για την ανακατασκευή και την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στα ελληνικά τρένα.

Αναλυτές λένε ότι το έγκλημα των Τεμπών, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τα συστήματα αυτά ήταν σε λειτουργία.

Όπως επισημαίνεται, η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι ερευνά γιατί η σύμβαση δεν εφαρμόστηκε από τους εμπλεκόμενους Έλληνες πολιτικούς, αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει περαιτέρω, καθώς η ασυλία των υπουργών προστατεύεται από το ελληνικό σύνταγμα.

Έχουν απαγγελθεί κατηγορίες

Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Κώστας Αρβανίτης έθεσε το θέμα τη Δευτέρα σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ρωτώντας την Kövesi για τις εξελίξεις της έρευνάς της.

Ο ευρωβουλευτής επικαλέστηκε επίσης επιστολή που αποκάλυψε το Euractiv χθες, την οποία έστειλε η Μαρία Καρυστιάνου, εκπρόσωπος των γονέων των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επιστολή κατήγγειλε την απόφαση της προέδρου της Κομισιόν να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο μεταφορών της επόμενης Επιτροπής της στον Έλληνα Επίτροπο.

Στην απάντησή της, η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι ανέφερε ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά 23 υπευθύνων λήψης αποφάσεων και ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές βελτιώνεται.

«Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, μόνο μια κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί να διερευνήσει τέτοιες υποθέσεις.

Η διάταξη αυτή στρέφεται κατά του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Έτσι, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε, διότι το μέρος της υπόθεσης που αντιστοιχούσε σε εμάς θα έπρεπε να σταλεί σε αυτή την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όπως σας είπα, αυτό δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και πρέπει να αλλάξει», σημείωσε η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι.

Η αρμόδια επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν είχαν ποινικές ευθύνες και ως εκ τούτου, η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Το ελληνικό σύνταγμα

Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη σε όσους είναι ή ήταν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως επισημαίνει το Euraktiv, η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι, διερευνώντας την πιθανή κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην προκειμένη περίπτωση, φέρεται να διαπίστωσε ευθύνες πρώην υπουργών τόσο από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) όσο και στον κόμμα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε παραγραφή του αδικήματος, ενώ στην περίπτωση του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στην επιτροπή της Βουλής ψήφισε κατά της δίωξής του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο νόμος αυτός. Το κόμμα που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία συνήθως εμποδίζει τη δίωξη υπουργών του κόμματός του, ενώ όταν είναι στην αντιπολίτευση λέει το αντίθετο.

Η Μ.Καρυστιάνου είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Τετάρτη για τρίτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει υποσχεθεί ότι δεν θα κάνει πίσω στην υπόθεση αυτή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το θέμα προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον υποψήφιο επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος, αν και προσωπικά δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αυτή, αναμένεται να υποβληθεί σε ακρόαση από τους Ευρωβουλευτές και να ερωτηθεί για το θέμα αυτό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.