Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέυντερς σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου για το βαθμό ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, απάντησε χωρίς περιστροφές πως λόγο του συστήματος διορισμού στις ανώτατες δικαστικές θέσεις η Δικαιοσύνη είναι υπό την άμεση επιρροή της Κυβέρνησης και συνεπώς παίρνει προαποφασισμένες αποφάσεις!
Ο Επίτροπος υπενθυμίζει χαρακτηριστικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει ότι «το ισχύον σύστημα διορισμών στις ανώτατες θέσεις του δικαστικού σώματος εγείρει ανησυχίες ότι είναι επιρρεπές σε δυνητικά ισχυρή επιρροή από την εκτελεστική εξουσία».
Αν ο Παύλος Πολάκης διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδρύσει δικό του κόμμα, θα το ψηφίζατε;
- Ναι (41%, 6.209 Votes)
- Όχι (45%, 6.789 Votes)
- Ίσως (10%, 1.459 Votes)
- Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (4%, 651 Votes)
Σύνολο ψήφων: 15.108
Εδώ σημειώνεται πως με τον όρο «εκτελεστική εξουσία» εννοείται η εκάστοτε κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνέστησε «να αντιμετωπιστεί η ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στις διαδικασίες διορισμού, λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων.
Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας εν γένει και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ειδικότερα».
Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση καθώς πρόκειται για ένα σύστημα διορισμών που ίσχυε πάντοτε.
Αυτό όμως που την αφορά είναι τα «εγκλήματα» που έχουν διαπραχθεί με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, στρατιωτικών και επιχειρηματιών, όπως επίσης και με την προειλημμένη όπως ομολογεί και η Τράπεζα της Ελλάδος απόφαση του Αρείου Πάγου με βάση την οποία, επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας χιλιάδων εξαθλιωμένων δανειοληπτών δίνοντας έτσι το «πράσινο» φως στα funds να αρπάξουν χιλιάδες κατοικίες.
Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών σε ανεξάρτητη αρχή σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα.
Όσον αφορά την εποπτεία των εθνικών κανόνων για τη μεταφορά της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στο εθνικό δίκαιο, η Ελλάδα επέλεξε να ορίσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ως αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων απαιτεί οι εθνικές αρχές για την προστασία των δεδομένων να είναι ανεξάρτητες.
Η οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες απαιτεί από τις εθνικές εποπτικές αρχές να έχουν τις αναγκαίες εξουσίες για την παρακολούθηση και επιβολή των εθνικών διατάξεων για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, μεταξύ άλλων με τη δυνατότητα επιβολής αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.
Στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να ορίσουν ανεξάρτητο συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών για την εποπτεία και την επιβολή του κανονισμού κατά παρόχων ενδιάμεσων υπηρεσιών.