(Aνανέωση από αρχική δημοσίευση: 10:31): Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα Πάσχα και έρχεσαι οριστικό τέλος στα όποια σενάρια διακινούνταν από το πρωί ότι η κυβέρνηση αναζητά κονδύλια για να προσφέρει έκτακτη βοήθεια στους πολίτες.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, «δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο προϋπολογισμό. Πρέπει να ξέρουμε αν θα υλοποιηθεί», με τους ευάλωτους πολίτες να απογοητεύονται και πάλι, μετά το σημερινό δημοσίευμα των Νέων πως η απόφαση για το «δώρο» θα κλείδωνε μέσα στον Απρίλιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το τέλος του χρόνου.
Να έχουν κάτι να σκέφτονται οι πολίτες μέχρι τότε…
Σε περίπου έναν μήνα θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί εάν τελικά θα δοθεί άτυπο «Δώρο Πάσχα» για το 2024 αφού η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις αναζητά τα κονδύλια για να μην «εκτεθεί».
Παρότι είχε διαψευστεί ακόμα και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η απογοήτευση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο να καλείται να αναζητήσει τα κονδύλια εκείνα, που θα δώσουν δημοσιονομικά περιθώρια για ένα επιπλέον επίδομα.
Μέχρι τα μέσα Απριλίου, λοιπόν, θα γνωρίζουμε και σε ποιους θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το Πάσχα. Τα κονδύλια για κάτι τέτοιο θα ξεπεράσουν 250 εκατομμύρια ευρώ. Με αυξημένο όμως τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και αυξημένο επίδομα γέννας, μέτρα στήριξης σε αγρότες, και επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ένα δύσκολο τασκ, αφού τα περιθώρια για επιπλέον παροχές είναι ασφυκτικά.
Παρόλα αυτά, φαίνεται, ότι έχει «κλειδώσει» τελικά η ανάγκη να δοθεί σίγουρα σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ένα ποσό σαν «άτυπο Δώρο» για την πασχαλινή περίοδο.
Πέρσι το Πάσχα είχε δοθεί μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αντίθετα, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες ομάδες και συγκεκριμένα:
- Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
- Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
- Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
- Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
- Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.
Μένει να δούμε, τι θα ανακοινωθεί για το φετινό Πάσχα.
Πότε μπαίνει το Δώρο Πάσχα 2024 στον ιδιωτικό τομέα
Το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, πρέπει πάντα να πληρώνεται μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη. Φέτος, το Πάσχα πέφτει Κυριακή 5 Μαΐου και η Μεγάλη Τετάρτη πέφτει Πρωτομαγιά. Αν και η Πρωτομαγιά θα μεταφερθεί και η αργία θα είναι την Τρίτη 7 Μαΐου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το δώρο Πάσχα 2024 να πληρωθεί την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου.
Δώρο Πάσχα 2024 – Υπολογισμός
Αρχικά μπορείτε μπείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ (ΕΔΩ) και να υπολογίσετε εύκολα και γρήγορα το Δώρο Πάσχα 2024. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να κάνετε έναν λογαριασμό με το email σας και να ξέρετε τον μικτό σας μισθό.
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Επομένως, εάν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ.
Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς, ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.