Ο ΟΟΣΑ, στην αναλυτική του έκθεση που δημοσίευσε σήμερα προτείνει στην χώρα μας την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε «παχυντικά», όπως τα χαρακτηρίζει τρόφιμα, με το πρόσχημα ότι είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

">

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα επιβλαβή προϊόντα.

Πέρα από τον ΕΦΚ στα τσιγάρα, θα μπορούσε να θεσπίσει ΕΦΚ για τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, καθώς «το κόστος από το κάπνισμα και τους διατροφικούς κινδύνους στην Ελλάδα είναι υψηλό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η έκθεση, οι διατροφικοί κίνδυνοι συμβάλλουν λιγότερο στον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται συνολικά, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο η παχυσαρκία μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί από 22% το 2018 σε 28% το 2022.

Η φορολόγηση του καπνού και των ανθυγιεινών τροφίμων θα κατευθύνει τους ανθρώπους σε πιο υγιεινές επιλογές και θα αυξήσει τα έσοδα για την αντιμετώπιση των δαπανών υγείας, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι υψηλότεροι φόροι σε επιβλαβή αγαθά, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αποτροπή κατανάλωσης και έχουν αποτέλεσμα όταν συνυπολογίζονται οι ιατρικές δαπάνες και ο αντίκτυπος στον εργάσιμο χρόνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, εάν οι φόροι αυτοί είναι πολύ υψηλοί, αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για παράνομες εισαγωγές, επισημαίνει η έκθεση.