Τη μνήμη των Χριστιανών οι οποίοι πολέμησαν στη μάχη του Ορμενίου το 1371 με στόχο την ανακοπή της προέλασης των Οθωμανών, τίμησε και φέτος η μητρόπολη Διδυμοτείχου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Ορμένιο μετά από πρόσκληση της μητρόπολης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου.
Στη μνήμη όλων εκείνων των χριστιανών που πολέμησαν «ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος» στη μάχη του Ορμενίου, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ορμένιο, κατ’ έτος τελείται Μνημόσυνο, με αναφορά στα γεγονότα και στα πρόσωπα της μάχης, αλλά και στη σημασία της μέσα στο πέρασμα του χρόνου ανέφεε η Μητρόπολη.
Φέτος, στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ορμένιο, βρέθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού της Σερβικής Δημοκρατίας, αντιπροσωπείες από τις Αγιορειτικές Μονές Χιλανδαρίου και Σιμωνοπετρας, που συνδεόνται πνευματικά με τον ηγεμόνα Ιωάννη Ουγγλέση αλλά και ο πρώην Α/ΓΕΣ στρατηγός ε.α. και Διοικητής του Αγίου Όρους Α.Στεφανής δρώντας και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1371, στις όχθες του ποταμού αυτού, κοντά στο σημερινό χωριό Ορμένιο, οι συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις των Βαλκανίων υπό την ηγεσία των Σέρβων βασιλέων Βουκασίν Μρνιάβτσεβιτς και Ιωάννη Ουγγλέση, ενώ στο πλευρό τους είχαν και Έλληνες ηγεμόνες της περιοχή, προσπάθησαν με αυτοθυσία και γενναιότητα να αποτρέψουν την προέλαση των Οθωμανών στα Βαλκάνια με διοικητές τους Λαλά Σαχίν Πασά και Γαζή Αχμέτ Εβρενός .
Ο στρατός των Σέρβων αριθμούσε συνολικά 20.000–70.000άνδρες. Αρκετές είναι οι πηγές που φαίνεται να συμφωνούν σε αυτόν τον υψηλό αριθμό. Ο Δεσπότης Ούγκλιεσα επιθυμούσε να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίθεση στους Οθωμανούς στην τότε πρωτεύουσά τους, Αδριανούπολη, ενώ ο Μουράτ Α΄ βρισκόταν στη Μικρά Ασία.
Ο στρατός των Οθωμανών ήταν κατά πολύ υποδεέστερος αριθμητικά . Ο Βυζαντινός λόγιος Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, καθώς και άλλες πηγές, αναφέρουν αριθμό 800 ανδρών, ωστόσο λόγω καλύτερης τακτικής, μέσω νυχτερινής αιφνιδιαστικής επίθεσης στο στρατόπεδό τους, ο Σαχίν Πασά νίκησε τον στρατό των Σέρβων πιάνοντάς τον κοιμώμενο, σκοτώνοντας τον Βασιλέα Βουκάσιν και τον Δεσπότη Ούγκλιεσα.
Εκατοντάδες ήταν οι Σέρβοι που σκοτώθηκαν, ενώ εκατοντάδες ήταν αυτοί που πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο κατά τη διάρκεια της φυγής τους. Μετά τη μάχη, αναφέρεται ότι ο ποταμός Έβρος έρεε κόκκινος από το αίμα των νεκρών.
Η μάχη του Έβρου ήταν μία από τις πολλές στην ιστορία των σερβοτουρκικών πολέμων με το πέρας της οποίας η Μακεδονία, καθώς και άλλα τμήματα του ελλαδικού χώρου περιήλθαν υπό τον έλεγχο των Οθωμανών. Ήταν μέρος της εκστρατείας των Οθωμανών για την κατάληψη των Βαλκανίων, ενώ είχε προηγηθεί η κατάληψη της Σωζόπολης από τους ίδιους. Μετά τη μάχη έλαβε χώρα η κατάληψη της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών της σημερινής Ελλάδας. Ακολούθησε η μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389.
Η μάχη αυτή είναι γνωστή ως η μάχη του Έβρου, ή του Τζερνομιάνου ή της Μαρίτσας (βουλγαριστί ο ποταμός Έβρος). Δυστυχώς από την έκβαση αυτής της μάχης κρίθηκε αργότερα και η τύχη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του ελληνισμού.
Στις εκδηλώσεις το παρόν έδωσε και ο δημοσιογράφος κ.Θεοχαρίδης ο οποίος είναι εκ των πρωτοπόρων που ζητούν την ανέγερση μνημείου για την μάχη στο Ορμένιο εδώ και 15 χρόνια.
Και αρωγό γι αυτό το μνημείο για τους χιλιάδες νεκρούς Σέρβους που έχασαν την ζωή τους στην Μάχη του Έβρου ή Μάχη του Ορμενίου στις 26 Σεπτεμβρίου του 1371 από τους Τούρκους, βρίσκει και την Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου.
Πρόκειται για ένα Μνημείο των χιλιάδων πεσόντων Σέρβων, το οποίο εκτός από φόρο τιμής που θα αποδώσει στους χιλιάδες που έχασαν την ζωή τους τότε, μπορεί να αποτελέσει τόπο προσκυνήματος για τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την γειτονική βαλκανική χώρα, που έρχονται κάθε χρόνο ως τουρίστες στην χώρα μας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος κα Σουφλίου βρήκε τον χρηματοδότη που θα βοηθήσει στην ανέγερση του συγκεκριμένου Μνημείου. Πρόκειται για κορυφαίο οικονομικό παράγοντα των Αθηνών, στον οποίο απευθύνθηκε σε μια από τις ινγκόγκνιτο παρουσίες του στην περιοχή μας και αυτός δεσμεύθηκε ότι θα βάλει τα χρήματα που απαιτούνται, μερικές χιλιάδες ευρώ, για να κατασκευαστεί το Μνημείο της Μάχης του Ορμενίου σε σημείο του χωρι0ύ όπου θεωρείται πως έγινε η σφαγή των χιλιάδων Σέρβων Χριστιανών.