(Aνανέωση – Αρχικό κείμενο 16:41): Το είδαμε και αυτό: Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαψεύδει τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών γιατί δεν του αρέσουν, ή όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει υπάρχει «χαμηλή ευκρίνεια στις δορυφορικές φωτογραφίες».
Συγκεκριμένα το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει – και θα γίνει – μόνο μετά την οριστική καταστολή τους».
«Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες – που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες – οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους», προσθέτει.
Μάλιστα φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο «στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης».
Όμως πρόκειται για πυρκαγιά, η οποία κατέκαυσε 723.000 στρέμματα έως τις 23.08.2023, 12:19 τοπική ώρα και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, ενώ σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα την Πέμπτη, αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη σε έκταση μέγα-πυρκαγιά των τελευταίων 21 χρόνων στη χώρα μας.
Να τονίσουμε ότι νωρίτερα τα στοιχεία κατέδειξαν ένα ακόμη οδυνηρό ρεκόρ, το οποίο κατέγραψε η χώρα στις καμένες εκτάσεις μόνο για το 2023 καθώς με 52% λιγότερες δασικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει 195% αύξηση καμένης γης!
Σύμφωνα με την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αθροιστικά από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη σημειώνεται αύξηση +195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
Πρόκειται για αριθμούς «κόλαφος» για την κυβέρνηση, η οποία επικαλείται είτε την «κλιματική αλλαγή», είτε τους «αλητήριους εμπρηστές», όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, καθώς δείχνουν ότι για την φετινή τραγωδία δεν φταίει ούτε το ένα ούτε το άλλο!
Ο λόγος είναι ότι η κλιματική αλλαγή δεν εμφανίστηκε ξαφνικά φέτος για να δικαιολογηθεί αυτή η ραγδαία αύξηση σε καμένες εκτάσεις μέσα σε μια χρονιά, ενώ αν υπήρχε ένα σχέδιο εμπρησμού της χώρας, όπως επί της ουσίας διαρρέεται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση, τότε θα είχαμε φέτος περισσότερες φωτιές από τα προηγούμενα χρόνια και όχι τις μισές! Ναι, προφανώς και πολλές φωτιές είναι απόρροια εμπρησμού, ωστόσο και τα ίδια στοιχεία των αρχών δείχνουν ότι οι περισσότερες (σχεδόν όλες) συλλήψεις για εμπρησμό αφορούν αμέλεια, κάτι που υπήρχε όλα τα χρόνια και όχι μόνο φέτος.
Μάλιστα, καταγράφοντας 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Πέμπτη, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Meteo
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:
«Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης.
Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους».
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.