Οι πυρκαγιές κατακαίνε και καταστρέφουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η Δικαιοσύνη κάνει παρεμβάσεις, αλλά δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι.
Μέχρι τώρα οι ενέργειες της Δικαιοσύνης, για τις καταστρεπτικές φωτιές έχουν καταλήξει κενό γράμμα, αφού δεν έχουν αποδώσει ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν:
Στην κυβέρνηση!
Η πρόσφατη και πιο καταστρεπτική πυρκαγιά σε Βαρνάβα – Πεντέλη – Βριλήσσια και Γέρακα, όπου για πρώτη φορά η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό λίγα χιλιόμετρα από την Ομόνοια, ανέδειξε στο έπακρο ότι, η ατιμωρησία και η ολιγωρία της Δικαιοσύνης είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της φωτιάς.
Με τους νέους ποινικούς κώδικες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αυστηροποιήθηκε το ποινικό πλαίσιο, για τους εμπρηστές, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει ισόβια κάθειρξη, εάν προκύψει θάνατος ανθρώπου, όπως συνέβη με την άτυχη εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη, καθώς την πρόλαβε η φωτιά, πριν να βγει από την επιχείρηση, στο Πάτημα Χαλανδρίου, που τυλίχτηκε στις φλόγες.
Αλήθεια, αυτό που έλειπε από τη δύστυχη χώρα μας, ήταν η αυστηροποίηση των ποινών, για τους δράστες των εμπρησμών;
Γιατί, εάν αυτό ήταν το ζητούμενο, τότε γιατί στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου ο νόμος προέβλεπε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, γιατί η Δικαιοσύνη επέλεξε την επιεικέστερη μορφή της ποινικής δίωξης για τους κατηγορούμενους, οι οποίοι δικάστηκαν για πλημμελήματα, με αποτέλεσμα την παλινωδία, που επακολούθησε;
H ξεχνάμε ότι, ο ανακριτής κ. Μαρνέρης, που χειριζόταν την υπόθεση, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, τρεις φορές επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας δίωξη, για κακουργήματα εναντίον των κατηγορουμένων.
Η υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι είναι από τις πιο χαρακτηριστικές, όπου η Δικαιοσύνη εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και αυτοαναιρέθηκε παταγωδώς, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, που προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, από από τους 21 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν μόνον πέντε σε ποινές φυλάκισης από 3 μέχρι 11 έτη, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα πέντε.
Αλλά ούτε και αυτό τηρήθηκε, καθώς το ίδιο δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές των κατηγορουμένων σε χρηματικές προς 10 ευρω ημερησίως, με τους καταδικασθέντες να παραμένουν ελεύθεροι με 40.000 ευρώ έκαστος.
Και πόσο μεγαλύτερη ήττα για τη Δικαιοσύνη, από αυτήν στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι, όταν η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη, ήταν αυτή, που ζήτησε να ξαναγίνει από μηδενική βάση.
Ενώ και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κλάπα ζήτησε την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής;
Αλλά να ήταν μόνον το Μάτι;
Eνα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023, που κατέκαψαν και πάλι την Αττική, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα κι ακόμη παραμένει εκκρεμής η έρευνα, που είχε ζητήσει η Εισσγγελέας του Αρείου Πάγου, για το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών.
Αλλά, γιατί να πάμε ένα χρόνο πίσω;
Μήπως τηρήθηκε η οδηγία του Αρείου Πάγου, που εξέδοσε η Αντεισαγγελέας ΑΠ Αναστασία Μασούρα, η οποία τον μόλις τον περασμένο μήνα, με εγκύκλιο της όρισε μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών, με σαφή παραδοχή ότι, κατά 95% οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα;
«Οι υπαίτιοι των αυτοφώρων εγκλημάτων θα πρέπει να συλλαμβάνονται και στην περίπτωση των πλημμελημάτων να παραπέμπονται κατά τη διαδικασία των άρθρων 417», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μασούρα, η οποία όριζε ότι, οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να εκδικάζονται κατ΄απόλυτη προτεραιότητα.
Στην εγκύκλιο της η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός συνιστά εγρήγορση με σχετικές παραγγελίες σε Αστυνομικά Τμήματα, Λιμενικές και Δασικές αρχές, προκειμένου να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους για τυχόν παραβάσεις.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε δραστηριότητες ή επιχειρήσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον, την κατασκευή κτισμάτων ή τοποθέτηση κατασκευασμάτων στις παραλίες, έλεγχο για τυχόν εμπόδια ως προς την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.
Το σήμα της Αντεισαγγελέως ΑΠ είναι ιδιαιτέρως έντονο για τις προστατευόμενες περιοχές Natura.
Ιδιαιτέρως η ανώτατη εισαγγελέας ζητούσε προσοχή και επιτήρηση για τις δασικές πυρκαγιές, αναφέροντας σχετικά:
«Nα παραγγελθούν οι αρμόδιοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι να εντείνουν τους ελέγχους και τις έρευνες, και να εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.
Και σε χώρους εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων.
Και οι αρμόδιες δασικές αρχές, να μεριμνούν για τη συνεχή επιτήρηση των δασικών εκτάσεων και φύλαξη από τους κινδύνους πυρκαγιάς, αλλά και παρανόμων υλοτομιών, εκχερσώσεων και της προστασίας της άγριας πανίδας.
Σε σχέση δε με τους Εθνικούς Δρυμούς και τα λοιπά δάση και δασικές εκτάσεις, οι δασικοί υπάλληλοι οφείλουν να εποπτεύουν και να επιτηρούν σε καθημερινή βάση ολόκληρη την έκταση που καταλαμβάνουν οι Εθνικοί Δρυμοί.
Και να προβαίνουν πάραυτα είτε μόνοι τους είτε με την συνδρομή άλλων αρχών υπόχρεων προς τούτο στην κατεδάφιση και καταστροφή των ανεγειρομένων ή ανεγερθέντων προσφάτως κτισμάτων.
Και των πάσης φύσεως κατασκευών ή δενδροφυτεύσεων και στην επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.
Εν τέλει δε στην αυτοδύναμη ανάκτηση της νομής και κατοχής για λογαριασμό του Δημοσίου, επίσης να ενημερώνουν αμέσως τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις ενέργειές τους συντρεχούσης δε περιπτώσεως να ζητούν την συνδρομή του».
Kι όμως, λίγες ημέρες μετά, η φωτιά έφτασε λίγο πριν από το Κέντρο της Αθήνας.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει επιδείξει μεγάλη προθυμία στις παρεμβάσεις, το θέμα όμως είναι πότε ολοκληρώνονται οι έρευνες, που παραγγέλονται και το κυριότερο τι αποφέρουν.
Πρόσφατα η κ. Αδειλίνη παρήγγειλε έρευνα, για την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας και είχε ως αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις της να καούν ολοσχερώς.
Από κανέναν δεν πέρασε απαρατήρητο ότι, η εταιρεία, που κάηκε εμπλέκεται στην υπόθεση με τα σχολικά γεύματα που προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε τουλάχιστον 26 μαθητές από επτά διαφορετικά δημοτικά.
Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες τον Αύγουστο εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα.
Από τις πυρκαγιές κάηκαν συνολικά 1.301.239 στρέμματα.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή της Εύβοιας με 511.854 καμένα στρέμματα.
Ακολουθεί η πυρκαγιά της Αρχαίας Ολυμπίας με 150.000 καμένα στρέμματα.
Η πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης με 101.001 καμένα στρέμματα.
Ηπυρκαγιά των Βιλίων με 94.590 καμένα στρέμματα.
Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης με 83.774 καμένα στρέμματα.
Και τέλος η πυρκαγιά στον Σχίνο με 69.642 καμένα στρέμματα.
Το καλοκαίρι του 2021 η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για την φονική πυρκαγιά με τέσσερις νεκρούς σε Βαρυμπόμπη και Ιπποκράτειο Πολιτεία, με παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.
Την ίδια περίοδο με παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα άρχισε προκαταρκτική έρευνα για το σύνολο των πυρκαγιών στην ελληνική Επικράτεια.
Μεταξύ αυτών και για την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια.
Η έρευνα στράφηκε τόσο στις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, όσο και στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτές.
Aποτέλεσμα; Μηδενικό!
Αντιθετα, μετά από δύο χρόνια ερευνών και συγκεκριμένα στα τέλη του καλοκαιριού του 2023 η έρευνα για τη Βαρυμπόμπη ολοκληρώθηκε.
Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος διαφόρων κρατικών υπαλλήλων.
Οι ποινικές διώξεις αφορούσαν κατά περίπτωση στα αδικήματα του εμπρησμού από συγκλίνουσα αμέλεια, εμπρησμού δάσους από συγκλίνουσα αμέλεια, υποβάθμιση περιβάλλοντος από συγκλίνουσα αμέλεια η οποία είχε ως επακόλουθο σοβαρή οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.
Μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, ήταν και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Θεόδωρος Βάγιας, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή τον Ιανουάριο του 2024 έπειτα από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η δίκη πάει από αναβολή σε αναβολή, ενώ το ερώτημα που ανακύπτει είναι, πως επελέγη για τη θέση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, ανώτατος αξιωματικός ο οποίος διώκεται για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη;
Δεν ήταν και ο μοναδικός ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που αναβαθμίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο ενώ αντιμετώπιζε δίωξη για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.
Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ, αποφάσισε την παραμονή στην ενεργό υπηρεσία του υποστράτηγου Κωνσταντίνου Θεοφιλόπουλου, ενώ λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στη θέση του διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αθηνών.
Επίσης μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που ασκήθηκαν διώξεις για την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ήταν ο τότε διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων ΕΣΚΕΔΙΚ, και ο τότε Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής.
Για τη φωτιά της Βαρυπόμπης, δέκα συνολικά κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας.
Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου του 2024, ωστόσο μετά από αίτημα συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, δόθηκε αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης για το φθινόπωρο του 2024.