Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχτηκε σήμερα σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η ακρίβεια θα αποτελεί μόνιμη πραγματικότητα για τους πολίτες δηλώνοντας ότι «δεν θα γυρίσουμε στις τιμές που είχαμε προ τριετίας»!
Επανέλαβε… το αφήγημα περί αύξησης των μισθών και υποσχέθηκε «αποκλιμάκωση των τιμών».
Εδώ όμως θα πρέπει να πούμε ότι εάν οι μισθοί αυξάνονται 5% και οι τιμές των προϊόντων… 50%, μαθηματικά ένας πολίτης μεσαίου μισθού, σε τρία χρόνια το πολύ, δεν θα μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του ούτε για μία εβδομάδα.
Βλέπετε το πρόβλημα είναι καθαρά μαθηματικής φύσεως. Ένας πολίτης πρέπει να έχει έσοδα μεγαλύτερα από τα έξοδά του και αν αυτό δεν συμβεί τότε αυτός δεν θα μπορεί να επιβιώσει.
Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ περιγράφει μια εικόνα… όχι τόσο ρόδινη για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος, προερχόμενο από εργασία.
«Το συνδυασμένο αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της υστέρησης των πραγματικών μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα είναι το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης – PPS) το 2023 να αποτελεί το χαμηλότερο στην ΕΕ-27» σημειώνει η Έκθεση που προσθέτει:
«Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ωρομίσθιο στην ΕΕ-27 στους κλάδους: “Κατασκευές”, “Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες”, “Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα” και “Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία”».
Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27.
Επομένως, η Ελλάδα όχι απλώς δεν συγκλίνει με την ΕΕ-27 σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά αποκλίνει ταχύτατα και από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιφερειακές χώρες, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο ραγδαία».
Αναφερόμενος στην επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα έσοδα θα είναι σχεδόν 300 εκατ. ευρώ και ότι αυτά θα κατευθυνθούν στους ευάλωτους και κυρίως στους συνταξιούχους στο τέλος του έτους.
«Η ενίσχυση θα δοθεί τα Χριστούγεννα ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εστίασε στις αυξήσεις των μισθών αν και όπως παραδέχθηκε «η αύξηση έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια».
Ειδικότερα, ο ίδιος επεσήμανε «δεν πρέπει να ξεχνάμε που ήμασταν το 2019 και πόση έμφαση δίνεται στην αύξηση των ονομαστικών μισθών. Ήδη αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και ο μέσος.
Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».
Όσον αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «δεν θα αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία της απόφασης» αν και εξετάζει το ενδεχόμενο βελτιώσεων.
«Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στον κατώτατο μισθό» σχολίασε ο ίδιος.