Το ουκρανικό ΥΠΑΜ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη που παρείχε στην Ουκρανία προσφέροντάς της στρατιωτική βοήθεια.
Μάλιστα από το βίντεο που δημοσίευσε, ευχαριστεί ιδιαίτερα την Αθήνα για την αποστολή των ΤΟΜΑ, δηλαδή των BMP-1 που απέσυρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τα νησιά και δεν αντικατέστησε ποτέ, των πυρομαχικών και για την εκπαίδευση που παρέχεται στους Ουκρανούς πιλότους στα F-16.
Ειδικότερα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανάρτηση:
«Ευχαριστώ Ελλάδα. Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
Είμαστε ευγνώμονες σε κάθε χώρα, ηγέτη και πρόσωπο που στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα νικήσουμε».
🇬🇷🤝🇺🇦
Thank you, Greece!#2YearsOfResistance#2yearsOfUnity@Hellenic_MOD @NikosDendias
Two years ago, russia started a full-scale invasion of Ukraine. We are grateful to every country, leader, and person who has stood—and continues to stand—with Ukraine. We will win. pic.twitter.com/gk6dhKQbPQ— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 26, 2024
Φυσικά υπάρχουν κι άλλα οπλικά συστήματα που έχουν δοθεί στην Ουκρανία και δεν αναφέρθηκαν στο σημερινό βίντεο, όπως τα MANPADS FIM-92 Stinger, κάτι το οποίο άλλωστε είχε επιβεβαιώσει πάλι η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση.
Το pronews.gr είναι το μόνο ΜΜΕ στην Ελλάδα που αποκάλυψε την αφαίρεση των όπλων από τις αποθήκες του Ανατολικού Αιγαίου και την παράδοσή τους στην Ουκρανία, ενώ η κυβέρνηση αρνούνταν πως έστειλε α/α πυραύλους.
Όμως παραδόθηκαν περίπου 60 MANPADS Stinger (όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr) τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπεύθυνα για την κατάρριψη τουλάχιστον 5 ρωσικών ελικοπτέρων.
Προφανώς, η παράδοση των α/α βλημάτων έγινε μυστικά, χωρίς το γεγονός να δημοσιοποιηθεί, αφήνοντας περιθώρια για υποθέσεις ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε άλλες μυστικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, τις οποίες δεν έχει ανακοινώσει, αλλά πιθανότατα θα τις μάθουμε από το Κίεβο, το οποίο έχει την τάση να είναι… «μαρτυριάρικο».
Η Ελλάδα απέκτησε, το 1988, 1.500 βλήματα και 500 εκτοξευτές, έναντι 124 εκατ.$. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το 1988 η Ελλάδα αγόρασε 476 επιπλέον εκτοξευτές, με 1.000 βλήματα FIM-92B Stinger POST και 1.150 βλήματα FIM-92C Stinger RMP.
Άλλα 200 βλήματα αγοράστηκαν το 2001 και παρελήφθησαν την περίοδο 2003-2004. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτοξευτές ανέρχονται στους 631, ενώ το απόθεμα βλημάτων ανέρχεται στα 3.572, εκ των οποίων 1.000 της έκδοσης FIM-92Β Stinger POST, 1.150 της έκδοσης FIM-92C Stinger RMP και 1.322 της έκδοσης FIM-92E Stinger RMP Block.1.