ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κίμπερλι Γκίλφοιλ: Στα ελληνικά μεταφράζετε «Δεν υπάρχετε»...
prodeals

Π.Σαράκης: «Είναι βέβαιο ότι στο ΑΕΠ του 2025 η ατμομηχανή της οικονομίας μας θα είναι οι πλειστηριασμοί»

«Ο Κ.Μητσοτάκης αύξησε το δημόσιο χρέος σχεδόν όλοι όσοι μαζί το έκαναν οι 8 προκάτοχοί του από τη μεταπολίτευση μέχρι και το 2019»

Π.Σαράκης: «Είναι βέβαιο ότι στο ΑΕΠ του 2025 η ατμομηχανή της οικονομίας μας θα είναι οι πλειστηριασμοί»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Σαράκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέφερε πώς «είναι βέβαιο ότι στο ΑΕΠ του 2025 η ατμομηχανή της οικονομίας μας θα είναι οι πλειστηριασμοί».

Παράλληλα τόνισε ότι «ο Κ.Μητσοτάκης αύξησε το δημόσιο χρέος σχεδόν όλοι όσοι μαζί το έκαναν οι 8 προκάτοχοί του από τη μεταπολίτευση μέχρι και το 2019».

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του ανέφερε: 

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, και θα ήθελα την ανοχή σας για τον χρόνο.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην εποχή της παραφροσύνης και της παραπληροφόρησης οφείλουμε από αυτό το Βήμα να λέμε αλήθειες.

Στη χώρα μας καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια ο μύθος της καλής πορείας της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι το ΑΕΠ εμφανίζει μία τριτοκοσμική εικόνα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Γιατί ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας για το 2023 ήταν ο τζόγος, 36 δισεκατομμύρια, που ανήλθε στο 15% του ΑΕΠ, δηλαδή με άλλα λόγια τζόγος, κόκκινα δάνεια, funds και πλειστηριασμοί ξεπέρασαν το 25% του ΑΕΠ.

Στο μόλις 13% του ΑΕΠ αντιστοιχεί ο τουρισμός, στο 12% η βιομηχανία, μόλις στο 3,6% ο αγροτικός τομέας και οι περιβόητες ξένες επενδύσεις ανέρχονται στο 2,2% του ΑΕΠ, που κυρίως πρόκειται για επενδύσεις σε ακίνητα, είτε απευθείας από τους ιδιώτες είτε μέσω των πλειστηριασμών.

Το δημόσιο χρέος έχει φθάσει τον Σεπτέμβριο του 2024 στα 407 δισεκατομμύρια, δηλαδή στα πεντέμισι μόλις χρόνια ο «Μεσσίας» και ο αυτοβαυκαλιζόμενος υπέρτερος όλων των πολιτικών Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε το δημόσιο χρέος σχεδόν όσο όλοι μαζί το έκαναν οι οκτώ προκάτοχοί του από τη Μεταπολίτευση μέχρι και το 2019.

Είναι βέβαιον, σύμφωνα με τη Στατιστική, ότι στο τέλος της λήξης της θητείας του το 2027 θα καταφέρει να προσθέσει άλλα 83 δισεκατομμύρια και ίσως να το ξεπεράσει.

Η Κυβέρνηση επιχαίρει για την πρόωρη εξόφληση των δανείων ύψους 15,7 δισεκατομμυρίων, κάνοντας χρήση του περιβόητου μαξιλαριού των 37 δισεκατομμυρίων του 2018 και των ταμειακών διαθεσίμων.

Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 15,7 δισεκατομμύρια για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των διακρατικών δανείων του πρώτου μνημονίου ύψους 7,93 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα 2,93 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το εναπομείναν μαξιλάρι του δημοσίου τομέα, δηλαδή 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ, για την πρόωρη αποπληρωμή ισόποσων δανείων των μνημονίων σε δύο δόσεις, το 2025 και το 2026. Με άλλα λόγια, στεγνώνουν τα δημόσια ταμεία για να καλλιεργήσει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του ο Πρωθυπουργός.

Βάσει των δεδομένων που παρουσιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία και οι Οργανισμοί Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής, φέρονται να διαθέτουν συνολικά ταμειακά διαθέσιμα 99,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, αξιότιμοι συνάδελφοι, κανείς αρμόδιος Υπουργός δεν διευκρινίζει ποιοι είναι οι δημόσιοι οργανισμοί που έχουν -αν έχουν- στους κουμπαράδες τους αυτά τα εξωπραγματικά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα αναπάντητη η σχετική ερώτηση του πρώην μέλους της Νέας Δημοκρατίας και νυν Ανεξάρτητου Βουλευτή Μάριου Σαλμά.

Ενώ βιάζεται η Κυβέρνηση να προπληρώσει τους δανειστές μας, σήμερα το Δημόσιο παραμένει ο νούμερο «1» στρατηγικός κακοπληρωτής.

Στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τους φορολογούμενους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου.

Ειδικότερα, οι οφειλές σε ιδιώτες προμηθευτές ανήλθαν σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν στα 682 εκατομμύρια ευρώ, για να διαμορφωθεί το συνολικό χρέος στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε αύξηση 11,5% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Οκτώβριο. Το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο είναι ο μόνος δείκτης που μπορεί να αξιολογήσει το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ενώ το χρέος των ιδιωτών και των επιχειρήσεων ανέρχεται πλέον σε 350 δισεκατομμύρια στις τράπεζες και στους servicers στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσών προσώπων και επιχειρήσεων ανέρχονται στο ποσό των 107,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκαλύπτει πως υπάρχει και ένα κρυφό χρέος στα τελωνεία.

Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκαλύπτει πως στις 31 Δεκεμβρίου 2023 οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τελωνείων από φόρους, δασμούς και πρόστιμα ανήλθαν στο ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, το συνολικό ιδιωτικό χρέος στο Δημόσιο πλησιάζει τα 114 δισεκατομμύρια ευρώ. Και θα πρέπει να δούμε πώς πηγαίνουν οι ρυθμίσεις, όπως ακριβώς έχετε διαμορφώσει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με τα funds και με τους servicers.

Η καταγραφή και η αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων, λοιπόν, είναι ότι ένας στους δύο χάνει τις ρυθμίσεις του με τους servicers με το Δημόσιο και με τον ΕΦΚΑ, ενώ χάνεται το 45% των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Είναι βέβαιον, λοιπόν, ότι στο ΑΕΠ του 2025 η ατμομηχανή της οικονομίας μας θα είναι οι πλειστηριασμοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οι έμμεσοι φόροι, παράλληλα, ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τους άμεσους φόρους. Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω φόρων και είναι στην τρίτη θέση στην έμμεση φορολογία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Από πού, λοιπόν, δικαιολογείται η αισιοδοξία, από τη στιγμή που η ανάπτυξη δεν προβλέπεται να υπερβεί το 2,6%; Προφανώς, η ακρίβεια διατηρείται, από τη στιγμή που οι φόροι κατανάλωσης είναι αναλογικοί, αυξάνονται δηλαδή ανάλογα με την αύξηση των τιμών, ως έγκλημα εκ προθέσεως τελούμενο.

Η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση του τι πράττει, όχι μόνον δεν μειώνει τους φόρους κατανάλωσης για να επιβάλει τη μείωση των τιμών, αλλά προσδοκά στην αύξηση των τελευταίων, για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία που, δυστυχώς, ελάχιστα ανταποδοτικά λειτουργούν για τον μέσο πολίτη.

Η ανεργία στη χώρα μας είναι πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ των τριάντα οκτώ χωρών του Οργανισμού για την Οικονομική Ανάπτυξη και Συνεργασία, όσον αφορά το ύψος της ανεργίας τον Οκτώβριο του 2024.

Παράλληλα, έχουμε μείωση των εσόδων από τον τουρισμό. Ο τουρισμός που θεωρητικά είναι η βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας ασθενεί. Εκατοντάδες ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών καθημερινά στους πλειστηριασμούς. Αρκεί να ανατρέξετε στην πλατφόρμα e-Auction, όπου εκεί διενεργούνται οι πλειστηριασμοί και θα δείτε ποια είναι η πραγματικότητα.

Πωλούνται ταυτόχρονα τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, ακόμα και στις Κυκλάδες, ακόμα και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Και όπως διαβάζουμε στον Τύπο σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται ακόμα και η ναυαρχίδα του ξενοδοχειακού τουρισμού, το «Costa Navarino».

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα απλώς την ανοχή σας.

Για τις συναλλαγές στις τράπεζες έχουν ειπωθεί πάρα πολλά και από τους συναδέλφους. Απλώς θέλω να επισημάνω για τις τράπεζες ότι η ποινική ασυλία και το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών για όλα τα οικονομικά αδικήματα που διαπράττουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και η φορολογική ασυλία των τραπεζών το μόνο που διασφαλίζει είναι την ευημερία των μετόχων και κατοχυρώνει την ασυδοσία τους.
Και εδώ θέλω την προσοχή σας, συνάδελφοι».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Και με αυτό ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι Ανεξάρτητοι μιλάνε λίγο, δώστε μου λίγο χρόνο.

Η προαναγγελθείσα μείωση, αυτή που διαβάζουμε ότι έρχεται αύριο από τον Πρωθυπουργό, των προμηθειών συναλλαγών το 2025 δεν είναι αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής παρέμβασης και του Πρωθυπουργού, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στην ενσωμάτωση στο Εθνικό μας Δίκαιο της σχετικής Οδηγίας 886, η οποία εξεδόθη στις 13 Μαρτίου του 2024.

Στο άρθρο 5β της Οδηγίας αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα ότι από το 2025 οφείλει η πατρίδα μας να συμμορφωθεί και να κοστίζουν τα εμβάσματα ανάλογα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει σύγκλιση στις προμήθειες, όπως στις υπόλοιπες τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): «Και παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε».

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ: «Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Η απειλή για αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα των τραπεζών είναι ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού τα ακίνητα των πλειστηριασμών δεν καταλήγουν στις ίδιες τις τράπεζες, αλλά στα funds που ελέγχουν τα κόκκινα δάνεια και τις θυγατρικές τους εταιρείες της «Real Estate One».

Τι λέει ο νόμος για αυτές τις εταιρείες τις θυγατρικές που έχουν τα ακίνητα στην κατοχή τους; Ότι απαλλάσσονται του ΕΝΦΙΑ. Άρα, λοιπόν, η τυχόν επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των τραπεζών είναι ένα γράμμα κενό, άλλο ένα πυροτέχνημα της Κυβέρνησης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

«Οι τράπεζες, λοιπόν, ενώ διαπράττουν ασυδοσία, σήμερα μοιράζουν μέρισμα στους μετόχους τους, κάτι που είναι πρόσκληση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ελληνική κοινωνία φτωχοποιείται και οδηγείται σε ψυχολογικά αδιέξοδα.

Ευημερεί και πάλι η ολιγαρχία μέσω των καρτέλ και της πολιτικής των απευθείας αναθέσεων δισεκατομμυρίων για έργα και υπηρεσίες. Η κοινωνία δεν βλέπει φως και μεγάλη μερίδα αυτής επιβιώνει από την παραοικονομία και τη διαφθορά.

Βλέπουμε τα φαινόμενα στην Αστυνομία, στην Πολεοδομία, στην εφορία. Η διαφθορά έχει πλέον μορφή πανδημίας με υπερκομματικούς φορείς μετάδοσης».

Στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε:

«Θα ψηφίσω μόνο σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες και θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, γιατί βλέπει τους λίγους και αδιαφορεί για το μέλλον των πολλών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σας ευχαριστώ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.