Η Aρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 40.000 ευρώ στη Νέα Δημοκρατία για τη διαρροή των email αποδήμων.

">

Συγκεκριμένα, η Αρχή έκρινε πως στην διαρροή δεν εμπλέκεται η ΝΔ, αλλά επιβλήθηκε στο κόμμα πρόστιμο 30.000 ευρώ καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν λάμβανε επαρκή μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ στη ΝΔ επειδή από δικό της υπάλληλο, τον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο, διέρρευσε η σχετική λίστα.

Αντιθέτως, η Αρχή κατέληξε στην πλήρη απαλλαγή του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, κρίνοντας πως η διαρροή από το Υπουργείο έγινε από πρόσωπο που δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί.

Πρόστιμα 10.000 ευρώ σε Θεοδωρόπουλο –  Κορομηλά

Πρόστιμο 10.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή με πλειοψηφία (5-2) στον Οργανωτικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ Μένιο Κορομηλά για αποστολή του αρχείου στον κ. Θεοδωρόπουλο, αφού το παραδέχτηκε και ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι σε εκείνον το είχε στείλει ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Ελλείψει άλλης μαρτυρίας όμως η Αρχή κατέληξε πως ο κ. Κορομηλάς έστειλε το αρχείο στον κ. Θεοδωρόπουλο ως ιδιώτης και όχι ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλοντας του πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ίδιου ύψους πρόστιμο επέβαλλε και στον κ. Θεοδωρόπουλος που χρησιμοποίησε το αρχείο για στατιστικούς λόγους σχετικά με τις εκλογές του Μαΐου του 2023.

Η πλειοψηφία της Αρχής έκρινε πως η επεξεργασία των στατιστικών ήταν για λογαριασμό του κόμματος, δηλαδή ότι Θεοδωρόπουλος ενήργησε ως υπάλληλος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος κράτησε το αρχείο έξι μήνες, χωρίς να το διαγράψει ως όφειλε, και το έστειλε στην τότε ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ως ιδιώτης. Κατά συνέπεια του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ για ενέργειά του ως ιδιώτης, αλλά απαλλάχθηκε η Νέα Δημοκρατία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, δυο μέλη της Αρχής που μειοψήφησαν έκριναν ότι πρέπει να απαλλαγούν όλοι οι εμπλεκόμενοι λόγω αμφιβολιών καθώς έγινε μεν παραβίαση αλλά δεν προκύπτουν τα πρόσωπα.