ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Στα διεθνή ΜΜΕ το πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω του δημοσιεύματος του Politico

Στα διεθνή ΜΜΕ το πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει το πρόστιμο που επέβαλλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη Νέα Δημοκρατία για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου.

Μπορεί το χρηματικό ποσό να μην ήταν σημαντικό για τη ΝΔ που χρωστάει πάνω από μισό δισεκατομμύριο, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω του δημοσιεύματος του Politico.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επιβλήθηκε πρόστιμο τη Δευτέρα, μετά το σκάνδαλο διαρροής δεδομένων ψηφοφόρων από την κυβέρνηση σε μέλη του κόμματος, τα οποία τα χρησιμοποίησαν καταχρηστικά για εκλογικό όφελος στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου».

Το Politico σημειώνει ότι «το σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο Μάρτιο μετά τη διαρροή των αρχείων περίπου 25.000 ψηφοφόρων που ζούσαν στο εξωτερικό στην τότε Ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ευρωβουλευτής χρησιμοποίησε τα δεδομένα στην προεκλογική της εκστρατεία χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ψηφοφόρων

Όπως σημειώνει: «Η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο συντηρητικό κόμμα και πρόστιμο 10.000 ευρώ επιπλέον στον πρώην γραμματέα του για θέματα διασποράς, Νίκο Θεοδωρόπουλο, για τη διαρροή των στοιχείων των ψηφοφόρων στην Ασημακοπούλου. Το τελευταίο πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Θεοδωρόπουλος απασχολούνταν στο κόμμα,» ανέφερε η αρχή.

Μάλιστα γίνεται αναφορά και στις διαρροές της ΝΔ ότι θα σύρει την Ανεξάρτητη Αρχή στο ΣτΕ: «Αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι το κόμμα θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Αναφερόμενο στην πρώην ευρωβουλευτή, το Politico σημειώνει: « Η κ. Ασημακοπούλου έστειλε email στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό την 1η Μαρτίου, την ίδια ημέρα που ένα ξεχωριστό μήνυμα του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωνε τους ομογενείς ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν ταχυδρομικά στις επόμενες εκλογές. Αποτυγχάνοντας να εξηγήσει πώς απέκτησε τα στοιχεία επικοινωνίας των ψηφοφόρων, η Ασημακοπούλου – αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την προηγούμενη θητεία – αποσύρθηκε από τις Ευρωεκλογές αργότερα τον ίδιο μήνα.

Η αρχή ανακάλυψε ότι ένα αρχείο που περιείχε στοιχεία για όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους είχε βρεθεί στα χέρια της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή. Η λίστα στάλθηκε από άγνωστο άτομο στον Θεοδωρόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια την προώθησε στην Ασημακοπούλου, η οποία με τη σειρά της την χρησιμοποίησε για να στείλει μαζικά μηνύματα προεκλογικής εκστρατείας.

Η αρχή επέβαλε προηγουμένως πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Ασημακοπούλου για τους αντίστοιχους ρόλους τους στην παραβίαση των κανονισμών προστασίας δεδομένων. Η πρώην βουλευτής άσκησε έφεση κατά του προστίμου ως υπερβολικού.

Η διαρροή αποτελεί επίσης μέρος ποινικής έρευνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι το κόμμα είχε ήδη προβεί στις αλλαγές που πρότεινε η αρχή και δήλωσε ότι το πρόστιμο δεν σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα είχε άμεση εμπλοκή στη διαρροή, αλλά ότι οι εσωτερικές πολιτικές του δεν συμμορφώνονταν με τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων» καταλήγει το ευρωπαϊκό μέσο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.