Η φωτιά στον Βαρνάβα, η οποία πλέον καίει σπίτια στα Βριλήσσια και την Πεντέλη, εξαπλώθηκε με ραγδαίο ρυθμό παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, γεγονός που οδήγησε άμεσα σε ερωτήματα για τη διαχείριση της κρίσης.
Οι αρμόδιες αρχές ήδη φαίνεται ότι χρησιμοποιούν όρους όπως το… «φαινόμενο των κηλιδώσεων» για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να ελέγξουν την πυρκαγιά πριν εξαπλωθεί.
Διότι οι κηλιδώσεις είναι απλώς ο τρόπος εξάπλωσης της πυρκαγίας, σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι το οποίο δημιουργεί περαιτέρω επικινδυνότητα σε μία φωτιά από αυτή που ήδη εμφανίζει, ούτε και είναι κάτι νέο.
Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, σε ανάρτησή του στο Facebok, εξήγησε τι είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων όπως και τον μηχανισμό δημιουργίας τους.
«Στη συνημμένη εικόνα βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι «σπίθες» που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.
Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος» έγραψε, αναρτώντας και φωτογραφία από βίντεο της ΕΡΤ που δείχνει το φαινόμενο.
Δείτε την ανάρτηση: