Στον «ύπνο» πιάνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Συρία όπως ακριβώς είχε πιαστεί και στην Λιβύη πρωτύτερα και τώρα αναμένει ένα τουρκοσυριακό Μνημόνιο στα παρόμοιο με το τουρκολιβυκό, με το οποίο η Άγκυρα θα μειώσει την ΑΟΖ της Κύπρου, για να το… απορρίψει κατόπιν εορτής.
Φυσικά ο «ύπνος» είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα, καθώς πλειάδα φαεινών αναλυτών (τηλεοπτικών και μη) έβγαιναν στα «παράθυρα» και γενικώς παντού για να πουν πως ο μεγάλος χαμένος από την πτώση Άσαντ στην Συρία, ήταν η… Τουρκία!
Όλοι αυτοί, μαζί και η κυβέρνηση θεωρούσαν πως οι κερδισμένοι θα είναι οι Κούρδοι και από πίσω τους οι Αμερικανοί (του Μπάιντεν).
Well, οι αυταπάτες «γκρεμίστηκαν» όταν είδαν άπαντες τον Χακάν Φιντάν, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και στην πραγματικότητα αιώνιο διοικητή της ΜΙΤ, να επισκέπτεται την Δαμασκό σαν… ιδιοκτήτης της και να συναντάει τον ισλαμιστή ηγέτη της συριακής Αλ Κάιντα, Αμπού Μοχάμεντ αλ- Τζολάνι, ο οποίος τον περίμενε με κοστούμι και γραβάτα για να του θέσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας για το πως θα «κυβερνήσει» την Συρία και φυσικά για να εξασφαλίσει ότι οι Κούρδοι θα χτυπηθούν ανάμεσα σε «σφύρα άκμονα» από βόρεια και νότια (βόρεια από τις δυνάμεις των Τουρκμένων και νότια από τους ισλαμιστές γενικώς)!
Εδώ στην Αθήνα κάποιοι ονειρεύονταν ότι θα γίνει πλέον πραγματικότητα το «Κουρδιστάν»!
Μάλιστα ήταν τόσο άνετος ο Φιντάν που πήγε με τον Τζολάνι στο όρος Κασούν για να πιουν τσάϊ σε καφέ μπαρ, βλέποντας «πιάτο» την Δαμασκό (σα να λέμε στο Terra Petra στην Πετρούπολη ή στο Zepelin στο Γαλάτσι με θέα την Αθήνα)!
Η Συρία για την Τουρκία είναι πλέον ένα πολύ μεγάλο ατού και στην ουσία θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία σαν μία επέκτασή της μέσω της οποίας θα μπορεί να απειλεί ακόμα και το Ισραήλ.
Αν κάποιος αναλογιστεί ότι επί της ουσίας ακριβώς έτσι χρησιμοποιεί και την Λιβύη, η Τουρκία έχει μεγάλο έλεγχο των πραγμάτων σε ανατολική και νότια Μεσόγειο!
Ουδέποτε στο παρελθόν είχε τέτοιες δυνατότητες.
Η Τουρκία η οποία έχει αναλάβει ρόλο καθοδηγητή και προστάτη του νέου καθεστώτος, επιδιώκοντας την επέκταση της επιρροής της αλλά και της εκπλήρωσης του στόχου για εξάλειψη της αυτόνομης κουρδικής οντότητας έχει υποσχεθεί πλήρη διπλωματική και πολιτική στήριξη στον Αλ Τζολανί αλλά και πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας και να ανοίξει ο κρουνοί χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσες ανάγκες.
Ο Τζολάνι από την άλλη θέλει να γίνει ο νέος «Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα», δηλαδή σαν τον τουρκόφιλο πρωθυπουργό της Λιβύης.
Το είχαμε εξηγήσει πολλές φορές στο pronews.gr. Πολύ λίγοι κατάλαβαν τι συνέβη στην Συρία και όταν ειδικότερα δεν βλέπει κανείς να ανταλλάσσονται «βαριές κουβέντες» μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, τότε αυτό σημαίνει πως «νικητές» δεν είναι οι Κούρδοι και σίγουρα στην Ελλάδα δεν μπορούν να αισθάνονται ήρεμοι.
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι στον ύπνο φαίνεται ότι πιάστηκαν και στις ΗΠΑ γιατί περίμεναν μία τελείως διαφορετική τροπή των πραγμάτων και γι’ αυτό είχε ξεκινήσει μία επιχείρηση «ξεπλύματος» του ισλαμιστή Τζολάνι.
Θα έχει ενδιαφέρον πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μεταξύ τους τους επόμενους μήνες.
Προς το παρόν πάντως, ο Χ.Φιντάν είναι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος άλλου κράτους που επισκέφτηκε με άνεση την Δαμασκό και έδωσε μάλιστα και «εντολές».
Σημειώνεται ότι ο «πατέρας» του τουρκολιβυκού Μνημονίου και της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ζητάει από την Τουρκία να υπογράψει με τη Συρία παρόμοια συμφωνία όπως αυτή που είχαν υπογράψει ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου και ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ (ο πρώην επίσης φιλότουρκος Λίβυος πρωθυπουργός).
Ο Γιαϊτζί δήλωσε σχετικά: “Mπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία).
Αυτό δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία. Αυτή η συμφωνία θα δώσει ένα κέρδος στην Τουρκία έκτασης 4.000 τ.χλμ. και θα χαλάσει το παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων”.
Κατά τον Γιαϊτζί, το συμπέρασμα είναι το εξής: “Έτσι, στην ανατολή θα δημιουργηθεί μια τουρκική ασπίδα όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια τουρκική ασπίδα με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να το κάνει αυτό. Δεν είναι η εποχή για να διστάζουμε και να σκεφτόμαστε τι θα πει ο ένας η ο άλλος. Η Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται τους Ελληνοκύπριους”.