Το αίτημα για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη απορρίφθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας και πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η πρώτη νίκη του τέως προέδρου Στέφανου Κασσελάκι σε κομματικό όργανο εδώ και πολύ καιρό, καθώς με ψήφους 8 έναντι 6, η επιτροπή Δεοντολογίας απέρριψε το αίτημα του πρώην βουλευτή και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Θέμη Μουμουλίδη για διαγραφή του.

Η πλειοψηφία του οργάνου η οποία φέρεται να πρόσκειται στον τέως πρόεδρο, αποφάσισε να μπει στο αρχείο η υπόθεση, χωρίς να γίνει επί της ουσίας εξέτασή της.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει πίσω το εξώδικο που έχει αποστείλει στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά συνέπεια, φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά πλέον το τοπίο ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, το Σάββατο, σε σχέση με τη διαφαινόμενη πρόθεση της πλευράς των “100” να θέσουν ενώπιον των μελών της ζήτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, βάζοντας στο στόχαστρο την εκ μέρους του αποστολή εξωδίκου στα κομματικά όργανα.

Κατά πολλούς, ακόμα και μία πλειοψηφική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για παραπομπή του τέως προέδρου με το αίτημα της διαγραφής, θα ήταν πολύ πιθανό να προσέκρουε εκ νέου στον «τείχο» της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Άλλα στελέχη πάντως, εκτιμούν ότι η αποστολή εξωδίκου στα κομματικά όργανα συνιστά μέγιστο εσωκομματικό παράπτωμα, άρα τυχόν αίτημα διαγραφής Κασσελάκη, για το ζήτημα αυτό, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει διαφορετική έκβαση στο «πειθαρχικό» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη που υπήρξε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δεν είναι απίθανο να επηρεάσει τη στρατηγική της πλευράς των “100” οι οποίοι φέρονταν έτοιμοι να βάλουν θέμα διαγραφής του εντός κεντρικής Επιτροπής.

Και χωρίς να αποκλείεται να συνεχίσουν στην ίδια γραμμή, δεν θεωρείται ωστόσο απίθανο να επανεξεταστεί η τακτική του «μπλοκαρίσματος» της υποψηφιότητάς του.

Να ζητηθεί δηλαδή από την Κεντρική Επιτροπή να γνωμοδοτήσει και να αποφασίσει εάν υπάρχει εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη καταστρατήγηση των ιδρυτικών αρχών και αξιών του κόμματος, καθώς και των ψηφισμένων αποφάσεων.

Εν τω μεταξύ «ναυάγησε» η προσπάθεια που είχε αρχίσει με πρωτοβουλία του ο Παύλος Πολάκης για σύσκεψη, σήμερα, των 5 υποψηφίων προέδρων στην Κουμουνδούρου, παρουσία της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Και παρότι, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό ο Παύλος Πολάκης «τα είχε βρει» σε ένα ζήτημα, με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως έδειχνε η διαδικτυακή ανάρτηση του τέως προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι θα έδινε το παρών, στη σύσκεψη που θα προγραμματιζόταν για το μεσημέρι, δεν συνέβαινε το ίδιο με τους άλλους τρεις υποψήφιους.

Και οι τρεις με δηλώσεις και διαρροές δεν ήθελαν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τον Στέφανο Κασσελάκη, στον οποίο χρέωναν ένα απαράδεκτο για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ εξώδικο, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, κάποιοι καταλόγιζαν στον Παύλο Πολάκη προσπάθεια να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη, ως εμπνευστής μίας τέτοιας κίνησης.

Μάλιστα έως την τελευταία στιγμή o  Παύλος Πολάκης επέμενε ότι η συνάντηση θα γινόταν σήμερα το μεσημέρι στις 12:30 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, επιβεβαιώθηκε το «φιάσκο» της συνάντησης των “5”.

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση της ΚΕ το πρωί του Σαββάτου. 

Εκεί θα κριθούν όλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!