ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δοκιμή drone σε κατοικημένη περιοχή με πλαστά σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας: Μόνο στην Ελλάδα!

Θέμα στα αραβικά ΜΜΕ η 6ήμερη εργασία που ξεκίνησε στη χώρα μας – «Η Ελλάδα προχωρά στην αντίθετη κατεύθυνση»

Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα

Θέμα στα αραβικά ΜΜΕ η 6ήμερη εργασία που ξεκίνησε στη χώρα μας – «Η Ελλάδα προχωρά στην αντίθετη κατεύθυνση»

Θέμα στα αραβικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα στο «Skynewsarabia», έγινε η 6ήμερη εργασία που ξεκίνησε από χθες Δευτέρα 1η Ιουλίου στη χώρα μας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, «σε αντίθεση με ό,τι πολλές χώρες στον κόσμο κινούνται προς τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, η Ελλάδα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Σε αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι μπορούσαν να εργάζονται 6η ημέρα την εβδομάδα σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση μείωσης του αριθμού των εργάσιμων ημερών την εβδομάδα από 5 σε 4.

Το αντισυμβατικό βήμα στην Ελλάδα στοχεύει στην «αύξηση της παραγωγικότητας», σύμφωνα με τις αρχές, αλλά τα συνδικάτα το χαρακτήρισαν «βάρβαρο».

Η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λέει ότι η πρωτοβουλία «κατέστη αναγκαία λόγω των διπλών κινδύνων της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων».

Πριν ανακοινώσει τη νομοθεσία, μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εργατικών νόμων που ψηφίστηκαν πέρυσι, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αναμενόμενη δημογραφική αλλαγή ως «ωρολογιακή βόμβα».

Σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα εκτοπισμού, υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μορφωμένοι νέοι, έχουν μεταναστεύσει από τη χώρα από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στα τέλη του 2009, η οποία διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία.

Αξιωματούχοι λένε ότι το πρόγραμμα των έξι ημερών θα ισχύει μόνο για ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο.

Στο πλαίσιο της παρατεταμένης εβδομάδας εργασίας, οι εργαζόμενοι σε ορισμένους κλάδους και εγκαταστάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται επιπλέον δύο ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον 8ωρη βάρδια (έκτη ημέρα), με αύξηση ημερομισθίου κατά 40%.

«Ο πυρήνας αυτής της νομοθεσίας είναι φιλικός προς την εργασία και βαθιά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη. Αυτό ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο Κ.Μητσοτάκης πριν το κοινοβούλιο εγκρίνει τον νόμο.

Αλλά η αντίδραση ήταν βίαιη και γρήγορη, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι η κίνηση τελικά αντιπροσωπεύει «θάνατο για την 5ήμερη εβδομάδα εργασίας».

Για τους αντιπάλους, οι οποίοι έχουν ήδη βγει στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η νομοθεσία «διαβρώνει τη νομική προστασία των εργαζομένων και αναιρεί τα εδραιωμένα δικαιώματά τους».

Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, εργάζονται κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίθετα, οι έρευνες λένε ότι αμείβονται πολύ λιγότερο και η αριστερή αντιπολίτευση έχει συχνά καταγγείλει «τους βουλγαρικούς μισθούς σε μια χώρα σε βρετανικές τιμές», υποδηλώνοντας ότι αυτό το φαινόμενο έχει επιδεινώσει τη διαρροή εγκεφάλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.