Αναμένεται να εγκριθεί σήμερα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, με την στήριξη τεσσάρων κομμάτων και 208 βουλευτών.
Υπέρ των διατάξεων έχουν ταχθεί οι 158 βουλευτές της ΝΔ, οι 32 του ΠΑΣΟΚ, οι 12 της Νίκης και οι 8 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και επανέφερε στον πολιτικό διάλογο την πρόταση που είχε καταθέσει κατά την προηγούμενη περίοδο. Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει την διεξαγωγή ξεχωριστής – παράλληλης εκλογικής διαδικασίας κατά την οποία οι απόδημοι θα εκλέγουν 4 βουλευτές εξωτερικού, η ψήφος τους όμως δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και έτσι δεν θα επιλέγουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Το ίδιο και το ΚΚΕ, το οποίο επιμένει στην διατήρηση των προϋποθέσεων που υπάρχουν για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Από εκεί και πέρα, οι «Σπαρτιάτες» έπραξαν εν τέλει το λογικό, καθώς το «υπέρ» που εξέφρασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε «παρών» στην Ολομέλεια
Όπως έχουμε ήδη τονίσει ήδη στο pronews.gr με αυτή τη ρύθμιση «επισφραγίζεται» η έξωση των «Σπαρτιατών» από την επόμενη Βουλή, καθώς θα προστεθούν δυνητικά 800.000 ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν ψηφίζουν αυτό το κόμμα και αν προστεθούν στο συνολικό ποσοστό των ψηφοφόρων, τότε τόσο οι «Σπαρτιάτες» πέφτουν κάτω από το 3% και μένουν εκτός Βουλή.
Πρόκειται άλλωστε για έναν νόμο που έγινε για να βγουν εκτός Βουλής τα δεξιά κόμματα, χαρακτηριστικό είναι ότι στους Έλληνες του εξωτερικού -εκτός από τη ΝΔ που ξεπέρασε το 40%- τα κόμματα που έχουν «πέραση» είναι κυρίως τα αριστερά. Το ΜέΡΑ25 πήρε 12,01%, ενώ το ΚΚΕ πήρε 11,92%.
Αντιθέτως η Ελληνική Λύση πήρε μόλις 0,94%, ενώ οι «Σπαρτιάτες» πήραν μηδενικό ποσοστό. Έτσι θα ήταν πολιτική «αυτοκτονία» το να ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
«Παρών» θα δηλώσει και η Ελληνική Λύση με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να καταθέτει πρόταση νόμου στη Βουλή ζητώντας να μην προσαρτάται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας υποστηρίζοντας πως οι εκτός Ελλάδας διαμένοντες δεν έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Ειδικότερα, η Ελληνική Λύση προτείνει την δημιουργία ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών Εξωτερικού για την διενέργεια παράλληλης εκλογικής διαδικασίας το αποτέλεσμα της οποίας δεν θα επηρεάζει τις εκλογές της χώρας.
Παράλληλα ο Κυριάκος Βελόπουλος σήκωσε χθες τους τόνους, καθώς είχε σύγκρουση με τον Κ.Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός είπε, «για εσάς τώρα, τι να πω, τι να σχολιάσω, δεν έχω κάτι να πω, την ίδια ρύθμιση την είχατε ψηφίσει πέρσι. Την ίδια…».
«Ακούσατε τι έχω πει;» ανταποκρίθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος με τον Κ.Μητσοτάκη να τον διακόπτει και να συνεχίζει, «τώρα ψηφίζετε “παρών” μάλλον έπαιξε ρόλο το αποτέλεσμα των εκλογών και το 0,7% που λάβατε από τους Έλληνες του εξωτερικού κι αλλάξατε τη στάση σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας «αρκετά με την υποκρισία σας, νισάφι πια, αρκετά πια με τους πατριώτες της φακής».
Ο Κ.Βελόπουλος από την πλευρά του ύψωσε τους τόνους κατά την διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των ομογενών στην Βουλή:
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «κλέψει» την ψήφο των πολιτών και να τους στύψει… σαν λεμονόκουπες.
Όπως υποστήριξε, το νομοσχέδιο είναι «έκτρωμα» και «λάθος», λέγοντας ότι δεν δίνει το δικαίωμα των αποδήμων να εκλέγουν έναν εκπρόσωπο από την ολομέλεια ενώ, αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται εκτός της περιοχής που ψηφίζουν και αδυνατούν να πάνε στην κάλπη.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά της πλειοψηφίας, ενώ επέρριψε ευθύνες και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια αποτελείται από δύο άρθρα τα οποία προτείνουν την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Βέβαια αυτό που πρέπει να τονιστεί για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν τους στερείς το δικαίωμα της ψήφου, μπορούν να ψηφίσουν, αλλά θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να βρίσκεται κάποιος στην Οτάβα (πχ.) να έχει ζήσει όλη του τη ζωή εκεί, σε μια σπιταρόνα, σε ένα μέρος που όλα δουλεύουν «ρολόι» και να αποφασίζει τι θα γίνει στην Ελλάδα, ακριβώς και ένας πολίτης που ζει στον Πύργο Ηλείας και καλείται κάθε ημέρα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της χώρας μας.
Οι Έλληνες του εξωτερικού σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζουν τι γίνεται εδώ, κυρίως αυτοί για τους οποίους γίνεται η ρύθμιση (σσ. δεν αφορά κάποιον που έφυγε πριν λίγα χρόνια για μετανάστευση, αλλά κυρίως κάποιον που ούτε γεννήθηκε, ούτε έχει ζήσει στη χώρα μας). Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν όλη τους τη ζωή στη Γερμανία, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία κτλ. και δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας και αυτά που βιώνουν οι Έλληνες, σε μια χώρα που έζησε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν 4.000-5.000 ευρώ μισθό και ζουν σε χώρες που έχουν χαμηλότερο εβδομαδιαίο κόστος σούπερ μάρκετ, την ώρα που ο μέσος Έλληνας οικογενειάρχης έχει μισθό περίπου 1.000 ευρώ και καλείται να δώσει 250 ευρώ την εβδομάδα για τα ψώνια της οικογενείας του.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.