Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τις ίδιες δικαιολογίες που είχε πει και στα μέσα Αυγούστου, χωρίς βέβαια να εξηγήσει τα ανεξήγητα για το πως μία ακόμα φωτιά ξέφυγε και κατέκαψε τα πάντα.

">

Τον Αύγουστο ήταν η φωτιά του Βαρνάβα που διήνυσε μία απόσταση 45 χιλιομέτρων και έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι και τώρα είναι η φωτιά στο Ξυλόκαστρο που ακόμα καίει μετά από τρεις ημέρες, η οποία και αυτή ξεκίνησε ως απλή φωτιά και έχει εξαπλωθεί σε ένα μέτωπο 32 χιλιομέτρων.

Έτσι και τώρα στην ενημέρωση για την πυρκαγιά είπε ότι βασικός παράγοντας για μία ακόμα μεγάλη αποτυχία «είναι το ανάγλυφο του εδάφους που δεν επέτρεψε στα οχήματα που έφθασαν εγκαίρως στο σημείο να επιχειρήσουν»!

«Μετά οι καιρικές συνθήκες και η έκταση του μετώπου δημιούργησαν το δικό τους μικροκλίμα και η φωτιά ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί»!

Δηλαδή για να σβήνονται οι πυρκαγιές στην Ελλάδα από το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να υπάρχουν ιδανικές καιρικές συνθήκες με άπνοια, να ζούμε στην Ολλανδία όπου το έδαφος είναι επίπεδο, να μην έχουμε πεύκα αλλά τουλίπες και οι πυρκαγιές να έχουν… καλύτερη συμπεριφορά και να μην δημιουργούν δικά τους μικροκλίματα.

Και δημιουργείται επίσης και το ερώτημα, στην Πάρνηθα το ανάγλυφο έφταιγε που έφτασε η φωτιά μέχρι το Χαλάνδρι; 

«Η πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε στην Κορινθία, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρή πυρκαγιά. Στην έναρξη της πυρκαγιάς επίγειες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να περάσουν τον δρόμο λόγω δύσβατων σημείων, χρησιμοποιήσαμε μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος και να μπουν τα πυροσβεστικά οχήματα».

Όπως είπε: «η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μια κρισιμότητα σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος όπου και αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή «επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, ενώ το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία»

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί και ειδικότερα στις 7:20, στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Σοφιανά Ξυλοκάστρου, για να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι.

Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφιανά. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφιανά απομακρυνθείτε προς Ρέθι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Χρειάζεται να αναφέρουμε πως η έκταση του πύρινου μετώπου έφτασε τα 32 χλμ. ενώ οι φλόγες «άγγιξαν» την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, η κυκλοφορία στην οποία διεκόπη.

Όμως, λίγο μετά τις 8:00 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι. Πλέον, όλα τα οχήματα κινούνται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!