Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου που θα κρίνει αν το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες» αλλά και το κόμμα «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, θα πάρουν μέρος στις εθνικές εκλογές ή θα αποκλειστούν λόγω της κυβερνητικής αντισυνταγματικής (έτσι κρίνει η πλειοψηφία των συνταγματολόγων) ρύθμισης.

Οι πιθανότητες να αποκλειστεί το «κόμμα  Κασιδιάρη» από τις εκλογές είναι σημαντικά υπέρτερες από το να μην συμβεί αυτό.

Σε ότι αφορά το «ΕΑΝ» θα εξεταστεί σχετική προσφυγή του ΠΑΣΟΚ που το παρουσιάζει ως «συνδεόμενο» με το «κόμμα Κασιδιάρη».

Το ζήτημα είναι τι θα πράξουν όλοι αυτοί οι απογοητευμένοι δεξιοί ψηφοφόροι που δεν θα μπορούν να εκφράσουν την οργή τους κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσω ενός δεξιού κομματικού φορέα;

Ένα μέρος τους είναι διατεθειμένο να ψηφίσει ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι απλώς θα απέχουν.

">

Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως περίπου το ένα τέταρτο των «καθαρών» δεξιών ψηφοφόρων θα επιλέξουν να ψηφίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά το ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει για να τιμωρήσουν με κάποιο τρόπο την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αν υπολογίσει κάποιος πως το «κόμμα Κασιδιάρη» άγγιζε το 7-8% και ότι τα δεξιά κόμματα που αποκλείστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μαζί έπιαναν ένα ποσοστό της τάξης του 2% του εκλογικού σώματος αλλά και τον περιορισμό της εκλογικής επιρροής της «Ελληνικής Λύσης» λόγω της πρόσφατης κρίσης κατά περίπου 2%, τότε υπάρχει περίπου ένα 12% ου εκλογικού σώματος το οποίο μένει εκτός άμεσης «εκλογικής επιλογής».

Το ένα τέταρτο αυτών αντιστοιχεί σε ποσοστό 3%, αρκετό για να κρίνει ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις εκλογές.