Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει για την θέση του επιτρόπου Άμυνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νίκο Δένδια. Αυτή άλλωστε – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – είναι η μοναδική περίπτωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να αποχωρήσει από την Ελλάδα και να κατοικοεδρεύσει στις Βρυξέλλες.

Οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε αρχικά η σύσταση ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για την Άμυνα της Ευρώπης, οι… υποψήφιοι γρήγορα συνειδητοποίησαν πόσο μικρή δύναμη έχει η ΕΕ σ’ αυτό τον τομέα. Αρχικά μάλιστα, ακούστηκε το όνομα του Πολωνού ΥΠΕΞ Ράντοσλαβ Σικόρσκι, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Η θέση αυτή φαίνεται πως για κάποιες χώρες της Ε.Ε να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, για την κυβέρνηση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη παίζει πρωτεύοντα ρόλο για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι παρουσιάζεται υπέρμαχος της ενιαίας κοινής αμυντικής ασπίδας και θα ήθελε ο πρώτος επίτροπος Άμυνας να είναι Έλληνας και,

δεύτερον, δεν θα έχει στα πόδια του τον Νίκο Δένδια που κουβαλάει εδώ και καιρό το βάρος του δελφίνου

Παρόλα ταύτα, επειδή οι συσχετισμοί στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ασταθείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γράψει κι άλλα ονόματα στο μπλοκάκι του.

Ψηλά στην λίστα φιγουράρει το όνομα του Θανάση Μπακόλα. Ο επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής, προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 3 Μαρτίου του 2020 ανέλαβε σύμβουλος του Πρωθυπουργού, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, έχοντας ως βάση του τις Βρυξέλλες  ενώ την 1η Ιουνίου 2022, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη Γενικός Γραμματέας.

Ακολουθεί το όνομα της Νίκης Κεραμέως, φαίνεται να μην ρολάρει ιδιαίτερα καλά στα δύο τελευταία κυβερνητικά σχήματα και ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστεί αλλά χωρίς να χαλάσουν τις σχέσεις τους…

Στην ίδια λίστα υπάρχει και το όνομα του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος έχει αποκτήσει τεράστια πολιτική επιρροή – ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα – και στο Μέγαρο Μαξίμου τον θεωρούν πολιτικά επικίνδυνο και επίδοξο δελφίνο.

Τελευταίο όνομα στην ίδια λίστα είναι αυτό του Σταύρου Παπασταύρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!