Στο ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές μεταβαίνουν την προσεχή Τρίτη ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωσταντίνος Μενουδάκο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών και των δύο προέδρων των ελληνικών Ανεξάρτητων Αρχών, σε συνέχεια της προηγούμενης ακρόασης της επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία διερευνά το λογισμικό Pegasus και άλλα παρόμοια λογισμικά παρακολούθησης καθώς επίσης και της επίσκεψης της PEGA στην Ελλάδα και στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο.
📌Tue 28/2 in @EP_PegaInquiry:
🇬🇷 data protection authorities discuss ongoing spyware investigations:
– Christos Rammos, President, Hellenic Authority for Communication Security and Privacy, ADAE
– Konstantinos Menoudakos, President, Hellenic Data Protection Authority, HDPA1/2
— PEGA Committee Press (@EP_PegaInquiry) February 24, 2023
Την ίδια ημέρα, οι ευρωβουλευτές θα έχουν επίσης συζήτηση με τον διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, Michael O’Flaherty, ο οποίος θα παρουσιάσει επικαιροποιημένο μέρος της έκθεσης του οργανισμού για το 2017 με τίτλο «Παρακολούθηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών: διασφαλίσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και διορθωτικά μέτρα στην ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη, η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ελλάδα εξηγήσεις για την εξαγωγή του Pretator. Επιπλέον, η εταιρεία Intellexa τις προηγούμενες ημέρες έστειλε εξώδικο στην PEGA. Νωρίτερα, η εισηγήτρια της PEGA ευρωβουλευτής Σοφί ιν’τ Φελντ με το πόρισμα που απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι μετά την εξαγωγή προς τη Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, οι «ελληνικές» εξαγωγές του Predator περιλαμβάνουν τουλάχιστον το Σουδάν και μία αραβική χώρα.
Επιπλέον, η PEGA τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έχει χορηγήσει άδειες εξαγωγής στην Intellexa για την πώληση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε καταπιεστικές κυβερνήσεις».