Δεκάδες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είτε θα απέχουν είτε θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Έτσι κι αλλιώς εκ του ασφαλούς θα το πράξουν καθώς το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από κόμματα της αντιπολίτευσης των οποίων οι διαφωνίες εστιάζουν μόνο στον ισχυρισμό ότι θα έφτιαχναν ένα ακόμα πιο… προωθημένο ν/σ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι σε ποιον αριθμό «διαφωνούντων» βουλευτών θα ανησυχούσε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της πολιτικής του κυριαρχίας, εντός της ΝΔ;
Στο Μαξίμου θέλουν να πιστεύουν ότι οι «διαφωνούντες» δεν θα είναι πάνω από 50 ενώ άλλες πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θεωρούν ότι θα κινούνται εκεί γύρω στις 30-40.
Βέβαια αυτό θέλουν να πιστεύουν χωρίς να είναι σίγουροι κι αυτό φαίνεται καθώς στις δύο ενημερώσεις βουλευτών στην Πειραιώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος απευθυνόμενος στους βουλευτές που θα καταψηφίσουν τους ζήτησε «να μην προπαγανδίζουν κατά του νομοσχεδίου και ας κρατήσουν την επιλογή τους για τον εαυτό τους».
Να το θέσουμε πιο απλά: Όσοι βουλευτές προέρχονται από τα «σπάργανα» της Νέας Δημοκρατίας, προσανατολίζονται να καταψηφίσουν σε αντίθεση με όσους προέρχονται από τους χώρους ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού.
Ο πρωθυπουργός έδωσε την διέξοδο της αποχής ακριβώς για να επιτρέψει στους «δεξιούς» βουλευτές του να εκφράσουν την διαφωνία τους δια της απουσίας τους.
Βέβαια η κίνηση του ήταν πονηρή γιατί έτσι ήθελε να προσφέρει ένα «δόλωμα» ώστε να φανερωθούν όσοι εναντιώνονται στο νομοσχέδιο του.
Για αυτόν τον λόγο αρκετοί ναι μεν διαφώνησαν αλλά θα ψηφίσουν ώστε στον επερχόμενο ανασχηματισμό, μετά τις ευρωεκλογές, να λάβουν υπουργική θέση.
Γιατί όλοι ξέρουν πως όσοι απέχουν, ή καταψηφίσουν δεν πρόκειται να δουν υπουργικό θώκο.
Πάντως η σαμαρική πτέρυγα θεωρεί πως οι απώλειες θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που πιστεύει το Μαξίμου και θα αγγίξουν τους 80 βουλευτές.
Σε αυτή τη περίπτωση, θα πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο καθώς θα δοθεί η εικόνα ενός διασπασμένου πλέον κόμματος.
Μάλιστα, θα μπορούσε να θεωρηθεί πως σχηματίζεται ένα αντίπαλο δέος, εντός του κόμματος, κατά της παντοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ήδη τα μηνύματα που έρχονται από νομούς με κατεξοχήν δεξιούς ψηφοφόρους, είναι ότι ο κόσμος θα αντιδράσει στις ευρωεκλογές.
Το νομοσχέδιο, άλλωστε, όποτε και να τεθεί στην Βουλή θα ψηφιστεί με τις ψήφους των άλλων κομμάτων.
Αυτές υπολογίζονται περίπου στις 80.
Αν απέχουν κάποιοι, το όριο θα κατέβει και θα έχουμε πλειοψηφία επί των παρόντων. Σημειώνεται όμως ότι με βάση το Σύνταγμα χρειάζονται τουλάχιστον 120 ψήφοι.
Υπενθυμίζονται ποιοι είναι οι βουλευτές που έχουν ήδη δηλώσει ή διαρρεύσει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το ν/σ για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλας), Νότης Μηταράκης (Χίου), Θάνος Πλεύρης (Α’ Αθηνών), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Μάριος Σαλμάς (Αιτωλοακαρνανίας), Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης), Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας), Χρήστος Κέλλας (Λάρισα) Γιώργος Βλάχος (Αν. Αττική), Γκιουλέκας (Θεσνικη), Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία), Κατσανιώτης (Αχαία), Καραμανλή (Νοτιος Τομέας), Καράογλου (Β. Θεσνικη), Γιόγιακας, Στράτος Σιμόπουλος και ο Θανάσης Δαβάκης.
Σε αυτούς προστίθεται και ο Μάκης Βορίδης με μία όμως ουσιώδη διαφορά: Ο συγκεκριμένος είναι υπουργός.
Το Μέγαρο Μαξίμου σε κάθε ευκαιρία διαρρέει ότι δεν θα μπορούν να σταθούν οι υπουργοί που δεν στηρίξουν το νομοσχέδιο, δηλαδή δεν θα μπορούν να είναι πλέον υπουργοί.
Βάσει αυτού, θεωρείται σχεδόν σίγουρη η παραίτηση του Μάκη Βορίδη και άλλωστε με βάση τα όσα έχει δηλώσει θα φανεί πολύ άσχημο αν κάνει πίσω και υπερψηφίσει το ν/σ.
Ενώ φαίνεται ότι από τους άλλους υφυπουργούς της κυβέρνησης (Κεφαλογιάννης, Κεφαλά, Σταμενίτης, Κελέτσης) εν τέλει θα συνταχθούν υπέρ του νομοθετήματος.
Φυσικά, η απορία όλων είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε αυτό το νομοσχέδιο στην επικαιρότητα ενώ γνώριζε ότι θα προκαλούσε τέτοιο διχασμό στο κόμμα του.
Η απάντηση είναι απλή:
Ξέρει ότι το δεύτερο και το τρίτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), θα το στηρίξουν κι έτσι επί της ουσίας δεν θα μπορούν να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση και ποντάρει στο γεγονός ότι θεωρητικά τουλάχιστον οι επόμενες εθνικές εκλογές απέχουν περίπου τρεισήμισι έτη.
Αυτό σημαίνει πως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας μέχρι εκείνη την ώρα θα έχουν «χωνέψει» τις συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου.
Μόνο που το συγκεκριμένο είναι αχώνευτο για όποιον είναι πραγματικά δεξιός όσα χρόνια κι αν περάσουν…