Η τιμή του ελαιόλαδου βρίσκεται σε συνεχές ανοδικό «ράλι» και έτσι η νόθευση αποτελεί ολοένα και συχνότερο φαινόμενο καθώς διάφοροι επιτήδειοι επιδιώκουν να αποκομίσουν πολύ μεγάλα κέρδη.
Πλέον το ελαιόλαδο έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε «υγρό χρυσό».
Η νόθευση είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί αλλά έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις και θυμίζει εποχές… Κατοχής.
Η εκτόξευση των τιμών του ελαιόλαδου βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση γιατί πέρσι επέτρεψε στους ελαιοπαραγωγούς να πουλήσουν στο εξωτερικό τα αποθέματα της ομολογουμένως πολύ καλής χρονιάς.
Φέτος που η παραγωγή είναι μικρή, δεν υπάρχει ελαιόλαδο για δείγμα…
Όλοι ξέρουν πως ο νόμος προσφοράς και ζήτησης είναι αμείλικτος. Μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά σημαίνει εξωφρενικές τιμές σε μία ήδη εξωφρενική εποχή.
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος και βιοτεχνολόγος στο ELGO «Δήμητρα», ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «το ελαιόλαδο είναι ένα από τα δυσκολότερα τρόφιμα, γιατί μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με άλλα έλαια και να πλασαριστεί στην αγορά σαν εξαιρετικά παρθένο».
Στη συνέχεια, αποσαφήνισε ότι το χρώμα στο ελαιόλαδο δεν θα πρέπει να θεωρείται ενδεικτικό κριτήριο στο εάν έχει υποστεί επεξεργασία ή όχι.
Ακόμη, ο κ.Κάτσαρης ανέφερε ότι αν το ελαιόλαδο προσμιχθεί με ένα 10% ηλιέλαιου, δεν είναι δυνατό να ανιχνευθεί η νοθεία ούτε γευστικά ούτε με την όσφρηση, παρά μόνο με χημικές αναλύσεις.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «το ελαιόλαδο είναι η μοναδική λιπαρή ύλη που έχει πολυφαινόλες, οπότε μία εύκολη τεχνική ώστε να ανιχνεύσουμε αν είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, είναι να γίνει ανάλυση σε αυτές».
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας, σημείωσε τη Δευτέρα (20/11) ότι «το ελαιόλαδο συνήθως οι απατεώνες το νοθεύουν με φθηνότερα φυτικά έλαια, ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το πουλάνε πλέον ως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Μερικές φορές, επειδή τα σπορέλαια έχουν άλλο χρώμα, το οποίο είναι πιο κιτρινωπό από το ελαιόλαδο, μπορεί να βάζουν και καμία χρωστική, έτσι για να ξεγελάσουν ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή και να πάρει και το χρώμα του ελαιόλαδου».
Ακόμη, ανέφερε ότι «εδώ και αρκετές ημέρες, έχουμε εκδώσει και ένα δελτίο Τύπου στον ΕΦΕΤ, όπου αναφέρουμε τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύονται λάδι.
Το δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, αναφέρει ότι πρέπει ουσιαστικά να αγοράζουν τυποποιημένο, γιατί το χύμα ενέχει περισσότερους κινδύνους να είναι νοθευμένο. Επιπλέον, θα πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένο από εταιρείες που είναι γνωστές.
Τα σημεία πώλησης να είναι γνωστά και να έχουν ένα συγκεκριμένο κωδικό που να δείχνει αρχίζει από ΕL, δηλαδή λάμδα στα αγγλικά και ένα νούμερο που να δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο η διαδικασία είναι νόμιμη.
Όπως, επίσης και οι επιχειρήσεις, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά. που αγοράζουν κι αυτοί ελαιόλαδα για να τα δώσουν στον καταναλωτή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, από πού αγοράζουν και τι αγοράζουν.
Από τη στιγμή που το ελαιόλαδο αναμειγνύεται με σπορέλαια και χρωστικές, δεν υπάρχει θέμα Δημόσιας Υγείας. Από εκεί και πέρα, βέβαια, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάτι μπορεί να υπάρξει που να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ενός ανθρώπου.
Βεβαίως, εάν κάποιος θέλει, μπορεί να δώσει δείγμα ελαιόλαδου που αγόρασε για έλεγχο ποιότητας και στα δικά μας εργαστήρια· έχουμε βγάλει και ένα τηλέφωνο, που μπορεί να έλθει σε επαφή μαζί μας, το 11717.
Επίσης, μπορεί κάποιος να κάνει και καταγγελία στην ιστοσελίδα μας, έχουμε συγκεκριμένη φόρμα και μπορούμε να πάμε και να τη διερευνήσουμε».