Συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή του Alpha «Πρωταγωνιστές» παραχώρησε απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Έβγαλε, μάλιστα, είδηση, λέγοντας ότι «ένας πολιτικός, αν χάσει με έξι μονάδες, προφανώς θα έχει κυρώσεις». Δεν αποκάλυψε ωστόσο πώς προτίθεται να κινηθεί ο ίδιος την επόμενη ημέρα σε ενδεχόμενο ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Θεωρείτε ότι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών μπορεί να επαναληφθεί και στις ελληνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;

  • Όχι (9%, 1.434 Votes)
  • Ναι (78%, 11.894 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 217 Votes)
  • Ίσως ναι (9%, 1.380 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 245 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.170

Loading ...

Όπως και στην πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ίδια εκπομπή, η συζήτηση εστίασε στην τραγωδία των Τεμπών, με τον κ. Τσίπρα να διερωτάται «πώς είναι δυνατόν να παραιτείται ο Καραμανλής και μετά από 20 ημέρες να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο; Αναρωτιέμαι, τόσο πολύ μετράει το όνομα σου; Τόσο σημαντικό είναι γι’ αυτή τη χώρα αν είσαι γόνος πολιτικής οικογένειας;».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την τραγωδία στο Μάτι «φυσικό φαινόμενο» και τα Τέμπη «αφύσικο».

«Ζήσαμε το αδιανόητο» συνέχισε. «Κάνουμε άλματα στην ψηφιοποίηση, ζούμε σε εποχές Predator με τις παρακολουθήσεις και δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν δύο τρένα πηγαίνουν στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνολική απαξίωση του ΟΣΕ.

Επέμεινε, δε, ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η τηλεδιοίκηση που κάηκε μετά τις εκλογές του 2019, πότε δεν αντικαταστάθηκε και υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε λάθος, που πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς.

«Η μεγάλη ευκαιρία που θα μπορούσε να υπάρξει στον τόπο για να δούμε το θέμα του κράτους, είναι πως θα πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας» είπε ακόιμη και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης (σ.σ. αναφερόμενος στο Μνημόνιο και την εποπτεία του ΔΝΤ). Να δεχτώ ότι υπάρχει μια γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι».

»Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι θεσμοί της αξιοκρατίας που όλοι θα πρέπει να τους τηρούμε. Να πάμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας, όπου η Βουλή θα έχει σημαντικό ρόλο, τα κόμματα θα κυβερνούν με διαφάνεια» ανέφερε στη συνέχεια: «Για να αξιολογούνται οι άνθρωποι, αλλά και για να γίνει αποδεκτό από τους δημοσίους υπαλλήλους, θα πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια και με καθαρές προθέσεις».

Για την Παιδεία ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε: «Οι Πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη, γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης. Σε μία σειρά από σχολές, βλέπουμε τμήματα να φυτοζωούν. Θα κλείσουν, θα μαραζώσουν».

«Θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να έχεις καλά πανεπιστήμια, χωρίς δημόσιες δαπάνες… Δεν μπορεί να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ, είμαστε σε άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, μην συγκρίνουμε τα ανόμοια. Αν έρθουν αντίστοιχα Χάρβαρντ, να το συζητήσω. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΙΕΚ… φούφουτος και αυτό δεν μπορεί να είναι προτεραιότητά μου, ιδίως σε μια χώρα που στο όνομα του σπασίματος των μονοπωλίων που συμφέρει κάποιους νεοφιλελεύθερους που θέλουν την Παιδεία πεδίο ακραίας κερδοσκοπίας» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης του άρθρου 16, σημειώνοντας πως προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστήμιων στη χώρα μας.

Οι συνεργασίες, ο Καμμένος, το 2016 και ο Βελόπουλος

Για το αν ο Κυριάκος Βελόπουλος μπορεί να είναι ο… νέος Καμμένος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ο Καμμένος το 2015 ήταν αναγκαίο κακό. Η περίοδος της ρήξης με τον Καμμένο ήρθε με τη Συμφωνία των Πρεσπών… Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο, είναι ο Μητσοτάκης».

Στο σημείο αυτό είχε μάλιστα τον ακόλουθο διάλογο με τον Σταύρο Θεοδωράκη:

Θεοδωράκης: «Από πλευρά πώς πάμε; Πολλές μαχαιριές για την προοδευτική διακυβέρνηση. Μαχαιριά ο Κουτσούμπας ”μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη”…»
Τσίπρας: «Εσύ φταις, εσύ φταις για όλα»
Θεοδωράκης: «Γιατί φταίω εγώ;»
Τσίπρας: «Γιατί το 2016 είχαμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο»
Θεοδωράκης: «Χοντραίνουν τα πράγματα…»
Τσίπρας: «Αλλά εγώ έχω ευθύνη. Γιατί δεν κατάφερα να πείσω εσένα και την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά»
Θεοδωράκης: «Μα ήθελες να μας πείσεις να πάμε παρέα με τον Καμμένο!»
Τσίπρας: «Όχι, δεν αναφέρομαι στη διακυβέρνηση, στην απλή αναλογική αναφέρομαι. Αν θέλεις συζητάμε και τα άλλα»
Θεοδωράκης: Άσ’ τα τα άλλα…»

Ως προς το προεκλογικό κλίμα, «αν θέλουμε αν αφήσουμε την τοξικότητα πρέπει να πάμε σε προγραμματικές συγκλίσεις» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας: «Όχι να συζητάμε τώρα για τις ανοησίες, για τη “Δήμητρα”, σαν να μην κυβέρνησε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κληθείς να σχολιάσει πόσο εφικτή είναι η «προοδευτική διακυβέρνηση», ο κ. Τσίπρας απάντησε για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, αναφορικά με την επιλογή πρωθυπουργού κοινής αποδοχής πως «είναι παράδοξο, γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι θα επιμείνει σε αυτό».

Στον αντίποδα, «αυτό το οποίο λέμε είναι ότι βασίζεται στην πραγματικότητα» η προοδευτική διακυβέρνηση, τη στιγμή που «ούτε οραματίζομαι ούτε προσδοκώ να υπάρχει μια κυβέρνηση ηττημένων», όπως είπε. Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης «εσκεμμένα έβαλε σε αυτή τη συζήτησή αυτήν την εμμονή του και έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη», όπως περιέγραψε ο κ. Τσίπρας.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη και τις παρακολουθήσεις, είπε ότι «η έρευνα σε βάθος θα καταλήξει προφανώς σε πολιτικά πρόσωπα», εξηγώντας την ίδια ώρα πως «ένα έγκλημα ήταν ο βιασμός των άρθρων του Συντάγματος» και ένα δεύτερο «έγκλημα ήταν η συγκάλυψη».

Στο ίδιο πλαίσιο, παρατήρησε ότι, «αν δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος, τότε πώς ο κ. Μητσοτάκης επικαλείτο το εθνικό απόρρητο», συμπληρώνοντας πως «λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει». Παράλληλα, είπε ότι «θα λογοδοτήσουμε όλοι με βάση την ευθύνη η χώρα να έχει κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για την υπόθεση Κασιδιάρη, είπε ότι «είναι μεγάλη υποκρισία αυτό που έχει γίνει», περιγράφοντας πως «ο Μητσοτάκης είχε άλλο σχεδιασμό. Δεν τον ενδιέφερε να αποκλείσει μόνο τον Κασιδιάρη. Τον ενδιέφερε να μοιράσει την τράπουλα στη γαλάζια πολυκατοικία. Η αγωνία του ήταν να μείνουν έξω τα μισά κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας».

Για το κόστος του κυβερνητικού του προγράμματος ανέφερε πως «έχουμε δώσει αναλυτικότατη κοστολόγηση», για να προσθέσει πως «ένα πρόγραμμα δεν είναι στατικό».

Οι δημοσκοπήσεις

«Οι πολιτικοί κρινόμαστε και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα και άμα πέσουν έξω 100% δεν τρέχει τίποτα, ε, άλλαξε το κλίμα τις τελευταίες μέρες» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που… πέφτουν έξω.

«Οι δημοσκοπήσεις, έχουν πέσει πάρα πολλές φορές έξω. Και το 2015 έπεσαν έξω, και το 2019 διότι έδιναν 26% στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε 32%. Στον πρώτο-δεύτερο δεν έχουν πέσει έξω. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί από τις δημοσκοπήσεις, για να πάει να ψηφίσει. Οι δημοσκόποι ό,τι και να πούνε δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε» είπε και συνέχισε την κριτική του: «Ένας πολιτικός αν χάσει με 6 μονάδες προφανώς θα έχει κυρώσεις. Εγώ έχασα με 8 μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου. Τη σχέση μου και την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και τη δημοκρατία την έχω αποδείξει. Όλοι κρινόμαστε.

Οι πολιτικοί κρινόμαστε και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα και άμα πέσουν έξω 100% δεν τρέχει τίποτα, ε, άλλαξε το κλίμα τις τελευταίες μέρες. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ότι τις δημοσκοπήσεις τις λαμβάνουμε υπόψη ως εργαλείο και να μην τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς, διότι αν τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς θα πρέπει να υπάρξει κι ένα ποινολόγιο» ανέλυσε το σκεπτικό του.

Σε έναν καταμερισμό πολιτικών ευθυνών, ο κ. Τσίπρας είπε ως «ο ηγέτης έχει πάντα την ευθύνη». «Ο λαός κάνει τις επιλογές του», αλλά δεν έχει πάντα δίκαιο ο λαός, αλίμονο» σημείωσε ωστόσο.

Ερωτηθείς για την προσωπική του πορεία στην πολιτική στο εξής, είπε: «Για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα είναι να σπάσω την αντιπολιτική αντίληψη ότι δεν θα αλλάξει κάτι την επόμενη μέρα. Έχω κάνει λάθη, αλλά υπηρετώντας ορθές κεντρικές πολιτικές στρατηγικές».

Για την περίοδο της διαπραγμάτευσης, είπε «αυτή ήταν η λαϊκή εντολή που πήρα» και πρόσθεσε: «Πήγα μέχρι τέλους, μέχρι εκεί που μπορούσα να φτάσω» στη διαπραγμάτευση, αρνούμενος ότι οδήγησε «τη χώρα στα βράχια».

«Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική, είμαι όμως 49. Στην Ελλάδα η σύνταξη έχει φτάσει στα 67. Ελπίζω να μη φτάσω εκεί» πρόσθεσε και χαρακτήρισε ως challenge (πρόκληση) να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πράγματα για την Αριστερά, «χωρίς να έχω αξιώματα». «Δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου να συνταξιοδοτηθεί με αξιώματα» είπε, αλλά «η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό ποια θα είναι η πορεία μας σε αυτές τις εκλογές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">