Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, είπε στον πρωθυπουργό «παρακολουθώντας σας να μιλάτε επί 50 λεπτά, το βασικό μου συναίσθημα είναι η ανησυχία».
Στην παρέμβαση του στη Βουλή για την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βαθύτερη ανησυχία του κόμματος για τις οικονομικές εξελίξεις.
«Δεν κατανοείται τι ακριβώς βιώνουν πολλά νοικοκυριά η ακρίβεια που τους χτυπάει τους τελευταίους έξι μήνες η ακρίβεια», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε πως τα χειρότερα είναι μπροστά, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, του είπε πως «αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι πως η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίγα η περισσότερα από το δημόσιο ταμείο, αλλά με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής».
«Ενώ βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς συνθήκες, αυτό που σκέφτεστε είναι μην τυχόν και διαταράξετε τα κέρδη των νέων μετόχων στη ΔΕΗ. Η λογική είναι προχυμένη, επικίνδυνη και αναποτελεσματική», είπε ο Τσίπρας.
Ρωτώντας τον πρωθυπουργό ποιο είναι το αντίδοτο της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ο Τσίπρας απάντησε «Το αντίδοτο είναι να βγάζετε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια».
«Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως γιατί έχετε αφήσει αλώβητο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας μία σειρά στοιχείων.
«Πρώτη η ΔΕΗ οφείλει να καταθέσει μερίδιο και μετά όλες οι άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, η οποία είχε υπερκέρδη το περασμένο έτος. Αυτά είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη που πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει και στους καταναλωτές», ανέφερε ο Τσίπρας.
Αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείται κιόλας και όχι εμμέσως, πρόσθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια «Μητσοτάκη», η ακρίβεια που έχει την υπογραφή σας.
Ο Τσίπρας επανέλαβε μέτρα που αποτελούν τη βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την μείωση ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στα καύσιμα και την αύξηση του κατώτατου μισθό στα 800 ευρώ. Μάλιστα ως προς το πρώτο έφερε παραδείγματα χωρών που έχουν υιοθετήσει αυτό το μέτρο.